ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις εκλογές η συζήτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα

μετά-τις-εκλογές-η-συζήτηση-για-ενδεχό-490889

Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων, λόγω της πιθανολογούμενης αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος και χρέους, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Ecofin.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στο Eurogroup συζητήθηκε η κατάσταση των οικονομιών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σημείωσε το θετικό κλίμα που αντιμετώπισε τόσο από τους εκπροσώπους της Επιτροπής, όσο και της ΕΚΤ, οι οποίοι από κοινού χαιρέτισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

«Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται και από τις αγορές», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας και το ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (3,75%) με το οποίο πωλήθηκαν ελληνικοί τίτλοι.

Ως προς το ενδεχόμενο της ανοδικής αναθεώρησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη και ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες είναι απολύτως ικανοποιητική, κάτι που αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε ότι το μείζον πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας για την περίοδο 2006-2009 και η ενσωμάτωση των χρεών που έχουν συσσωρεύσει μια σειρά ζημιογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου στα δημοσιονομικά ελλείμματα αυτών των ετών.

Εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδος ενδέχεται να περατωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο η διαδικασία αυτή να καθυστερήσει περισσότερο και να περατωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 από τη Βουλή. Κύριος στόχος μας, είναι να υπάρξει οριστική άρση των αστερίσκων και πλήρης πιστοποίηση των στοιχείων, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουν οι αγορές στο θέμα αυτό.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009, οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες.

Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010 και συνεπώς δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, ότι ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, κάτι που όπως τόνισε θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο υπουργός Οικονομικών αφού σημείωσε ότι ήταν «υποθετικού χαρακτήρα», τόνισε ότι στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, περιέχονται λίγο πολύ τα μέτρα τα οποία απαιτούνται.

Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αφετηρία των όσων δεινών αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

«Οι πολίτες γνωρίζουν την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα λόγια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Περιμένω από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά να εξηγήσουν στη Eurostat γιατί το έλλειμμα δεν βρίσκεται στο 9,9% όπως είχε ισχυριστεί και όχι εκεί που θα διαμορφωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος, στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπήρξε τελική συμφωνία στο ζήτημα της ενίσχυσης, τόσο του προληπτικού, όσο και του αποτρεπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το Ecofin θα αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία αν ένα κράτος βρίσκεται σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού και στην περίπτωση αυτή θα το ειδοποιεί να λάβει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα μέσα στο διάστημα ενός εξαμήνου.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας ότι η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το χρέος του ιδιωτικού τομέα μιας χώρας.

Ο Γ. Παπακωνστατντίνου, σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», σύμφωνα με την οποία, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους οι χώρες του ευρώ θα ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους.

Χαιρέτησε, εξάλλου τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ecofin, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των επενδυτικών κεφαλαίων στην ΕΕ.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόταση περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος για την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν στη γαλλογερμανική πρόταση και τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ο μηχανισμός αυτός προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους μιας χώρας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου