«Κουτσουρεμένα» τα αναδρομικά στους συνταξιούχους λόγω λαθών και παραλείψεων

Τελευταία ενημέρωση: 2017-11-30, 10:06:21
«Κουτσουρεμένα» τα αναδρομικά στους συνταξιούχους λόγω λαθών και παραλείψεων

Η «πολυδιαφημιζόμενη» επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους μέσω του κοινωνικού μερίσματος έγινε αλλά με αστοχίες και λάθη ενώ απλήρωτοι έμειναν πάνω από 110.000 συνταξιούχοι.

Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτονται και λάθη στις επιστροφές που είχαν χιλιάδες συνταξιούχοι που πληρώθηκαν μεν χθες με τα αναδρομικά αλλά τα πήραν κουτσουρεμένα, όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος.

Τα αναδρομικά από τις φουσκωμένες κρατήσεις ασθένειας δικαιούνται όσοι έχουν μία κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική ή μέρισμα) πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι πήραν τα αναδρομικά, αλλά για 110.000 και πλέον οι λογαριασμοί τους ήταν άδειοι.

Στους 110.000 συνταξιούχους που δεν πήραν ούτε σεντ από αναδρομικά περιλαμβάνονται, σύμφωνα τις πληροφορίες της εφημερίδας, τουλάχιστον πέντε κατηγορίες:

1. Συνταξιούχοι χηρείας που παίρνουν με το παλιό καθεστώς το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου τους. Δικαιούνται επιστροφή εισφορών τόσο οι ίδιοι, εφόσον η σύνταξη χηρείας που έχουν ή το άθροισμα συντάξεων που λαμβάνουν είναι πάνω από 1.000 ευρώ, όσο και το μερίδιο της επιστροφής εισφορών που αναλογεί στη σύνταξη του συζύγου τους, εφόσον είχε αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

2. Κληρονόμοι (παιδιά ή συγγενείς) της σύνταξης θανόντων. Δεν πήραν τίποτε από τα αναδρομικά και θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για να τα εισπράξουν.

3. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από την 1η/7/2016 και πληρώθηκαν οριστική σύνταξη και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης. Δικαιούνται και επιστροφή εισφορών ασθένειας που κρατήθηκαν στη μικτή σύνταξη, μέχρι τις 30/6/2016, μια που από 1ης/7/2016 και μετά η κράτηση γίνεται στο καταβαλλόμενο ποσό αφού αφαιρεθούν οι μειώσεις του Μνημονίου που δεν τις αφαιρούσαν μέχρι τότε τα Ταμεία.

Ο λόγος που δεν πήραν επιστροφές από τις λάθος κρατήσεις ασθένειας οφείλεται σε παράλειψη των Ταμείων τους να ενημερώσουν εγκαίρως την ΗΔΙΚΑ για τα ποσά που έπρεπε να τους επιστραφούν.

Πολλά «αρχεία συνταξιούχων» δεν στάλθηκαν επειδή τα Ταμεία θα έπρεπε να υπολογίσουν από την αρχή τις κρατήσεις ασθένειας που είχαν επί των αναδρομικών ποσών σύνταξης που εισέπραξαν και κατόπιν να ενημερώσουν την ΗΔΙΚΑ για το ποσό της επιστροφής.

Αρμόδια στελέχη από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών παραπέμπουν την πληρωμή αναδρομικών, για όσους δεν τα πήραν με τη σύνταξη Δεκεμβρίου, τον επόμενο μήνα με τη σύνταξη Ιανουαρίου που καταβάλλεται στις 21-22 Δεκεμβρίου.


Πηγή: iefimerida.gr
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
9
=