ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεσε από αιτήσεις η πλατφόρμα για το μέρισμα. 9,7 εκατομμύρια κλικ

επεσε-από-αιτήσεις-η-πλατφόρμα-για-το-μ-217820

Από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος, η ιστοσελίδα δέχθηκε καταιγισμό επισκεπτών.

Ενδεικτικό είναι πως έως χθες η επισκεψιμότητα της σελίδας koinonikomerisma.gr έφτασε τα 9,7 εκατομμύρια κλικ, ενώ οι μοναδικοί χρήστες ήταν 1,5 εκατομμύριο. Μάλιστα, κάποια στιγμή παρατηρήθηκε υπερφόρτωση της ιστοσελίδας, η οποία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αντέχει να εξυπηρετήσει 200.000 χρήστες ταυτόχρονα.

Εγκρίθηκαν 216.904 αιτήσεις

Και οι εντυπωσιακοί αριθμοί για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι φορολογούμενοι για το κοινωνικό μέρισμα συνεχίζονται, αφού έως θες είχαν κατατεθεί περισσότερες από 350.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας είχαν εγκριθεί 216.904 αιτήσεις, ενώ σε κατάσταση αναμονής ήταν άλλες 150.000 αιτήσεις, οι οποίες θα περνούσαν από επεξεργασία σε δεύτερο χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως η ιστοσελίδα για την υποβολή αιτήσεων για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, άνοιξε το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2017 και θα παραμείνει ανοιχτή ώες και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου 2017.

Το 17% των αιτήσεων κόβονται

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το πρώτο 24ωρο προκύπτει ότι περίπου το 17% απορρίφθηκε λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η διαδικασία αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα

Για να διαπιστώσει κάποιος αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να επισκεφτεί την ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Και στη συνέχεια να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα.

Βήμα 1o: Μπείτε στην πλατφόρμα
Βήμα 2o: Ελέγξτε τα στοιχεία σας
Βήμα 3o: Συμπληρώστε το IBAN σας
Βήμα 4o: Πείτε στους φιλοξενούμενούς σας να δώσουν την συγκατάθεση τους
Βήμα 5o: Δείτε αν πληρείτε τα κριτήρια επιλεξιμότητας
Βήμα 6o: Αποδεχθείτε το Κοινωνικό Μέρισμα του 2017.

Οι γκρίζες ζώνες

Κατ’ αρχάς, αυτοί που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι οι άνεργοι που δεν καλύπτουν τις… προδιαγραφές του μερίσματος. Μπορεί να ελήφθη ειδική μέριμνα για όσους έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του 2017 και χάνουν το μέρισμα λόγω εισοδημάτων του 2016, αλλά αυτή η «μέριμνα» έχει «φίλτρο».

Προϋπόθεση 1: Να είσαι άνεργος για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν συμπληρώσει 4-5 μήνες χωρίς δουλειά δεν θα δουν ποτέ μέρισμα.

Προϋπόθεση 2: Η ελάχιστη ανεργία των 6 μηνών να είναι συνεχόμενη. Αυτό σημαίνει ότι εάν βρήκες μια δουλειά για έναν μήνα και στη συνέχεια ξαναέμεινες άνεργος, δεν θα δεις ποτέ μέρισμα.

Μεγάλο το μπλέξιμο και τους με τους φιλοξενούμενους και ήδη πολλοί λογιστές τραβάνε τα μαλλιά τους, καθώς είτε το σύστημα «μπλοκάρει» από συγκεκριμένες αλλά όχι λίγες ειδικές περιπτώσεις είτε δεν υπάρχει σαφής απάντηση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιος ήταν ένα εξάμηνο φιλοξενούμενος κι ένα εξάμηνο είχε ιδιοκατοίκηση, αλλά το σύστημα τον θεωρεί ως φιλοξενούμενο άρα δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα. Σε άλλη περίπτωση, κάποιος που δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση ως φιλοξενούμενος για τη χρήση του 2016, φέτος από τον Ιανουάριο κιόλας ζει μόνος του, έχει τα δικά του οικογενειακά βάρη, αλλά παρά ταύτα το σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτήν την αλλαγή, ούτε καν με δυνατότητα ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης κι έτσι δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα.

Και τι γίνεται στην περίπτωση που ο φιλοξενούμενος του 2016, έχει αποβιώσει στη διάρκεια του 2017; Πώς και ποιός θα πρέπει να συναινέσει στην άντληση στοιχείων από το Taxis για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του μερίσματος για το νοικοκυριό, όπως προβλέπει η διαδικασία που ορίζει η σχετική Απόφα

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου