ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ταυτότητα και …βούλα προέλευσης!

με-ταυτότητα-και-βούλα-προέλευσης-218720

Γράφει ο Εύμηλος

Με το Ν.4492/18-10-2017 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στα κρέατα και στο γάλα, σύμφωνα με τις οποίες θα αναγράφεται στην απόδειξη πώλησης της ταμειακής μηχανής για το κρέας, το είδος, το βάρος και η χώρα προέλευσης, καθώς επίσης και για το γάλα στην «ούγια» της συσκευασίας η χώρα αρμέγματος. Αλλαγές έχουμε και στο λάδι στα εστιατόρια, όπως και στο μέλι.

Ειδικότερα:

  • Κρέατα. Υποχρεωτική επισήμανση καταγωγής – προέλευσης

Τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου, πέραν των άλλων υποχρεώσεών τους σχετικά με την επισήμανση καταγωγής – προέλευσης στο κρέας, όπως αυτές κάθε φορά προβλέπονται στην Ε.Ε. και εθνική νομοθεσία, υποχρεούνται να: α) Αναγράφουν το είδος κρέατος, τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής, όπου η πρώτη χώρα εκτροφής νοείται η χώρα γέννησης και η τελευταία χώρα εκτροφής νοείται η χώρα σφαγής, στα παραστατικά που εκδίδονται από το φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν, όπως ταμειακές μηχανές, φορολογικοί εκτυπωτές κλπ, ολογράφως ή με συντομογραφία, καθώς και το βάρος των πωλούμενων ποσοτήτων.

Ο όρος «καταγωγή» χρησιμοποιείται μόνο για το κρέας που λαμβάνεται από ζώα τα οποία έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί και, ως εκ τούτου, παραχθεί εξ ολοκλήρου, σε ένα μόνο κράτος – μέλος ή τρίτη χώρα. Στην ειδική περίπτωση του κρέατος βοοειδών «ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών» μπορεί να αναγραφεί αντί των χωρών εκτροφής η ένδειξη «ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών».

Επίσης πρέπει να θέτουν υπόψη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών τη μηνιαία εκτύπωση δελτίου αναφοράς «Ζ» ειδών κατά περίπτωση από το φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό που χρησιμοποιούν, καθώς και την εκτύπωση δελτίου αναφοράς «Χ» ειδών κατά περίπτωση.

Επιπλέον πρέπει να προγραμματίσουν, στην περίπτωση ταμειακών μηχανών, τα είδη στην ταμειακή μηχανή και ο χειριστής να εισάγει σε κάθε πώληση το ακριβές βάρος κάθε πωλούμενου προϊόντος. Αν η εν λόγω ταμειακή μηχανή δεν αναγνωρίζει ζυγιζόμενα είδη, ο χειριστής υποχρεούται να εισάγει σε κάθε πώληση το ακριβές βάρος για το κάθε πωλούμενο είδος στον αντίστοιχο κωδικό είδους.

Με απλά λόγια θα πρέπει από εδώ και στο εξής τα κρεοπωλεία:

  1. Στην ταμειακή απόδειξη να αναγράφεται η χώρα προέλευσης του ζώου και παράλληλα το βάρος του έκαστου είδους
  2. ή να εφοδιάσουν τα καταστήματα με ανάλογο λογισμικό που να είναι συνδεδεμένο με τη ζυγιστική μηχανή. Χρειάζονται προετοιμασίες και έξοδα!… Εφαρμογή σε 6 μήνες από τη ψήφιση του νόμου, μέσα Απριλίου 2018.

Επισημαίνεται ότι ήδη με τη ΚΥΑ 282438/3-4-2009, ΦΕΚ (τ.631Β) για τις ζυγαριές κρεοπωλείου, τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης, καθώς και όσοι ασχολούνται με την εμπορία κρέατος, υποχρεούνται κατά τη λιανική πώληση κρέατος, ήτοι νωπού, κατεψυγμένου κλπ, να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, οι οποίες να εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, στις οποίες εκτός των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεωτικών στοιχείων (όπως βάρος, είδος κρέατος, τιμή), αναγράφεται υποχρεωτικά και η καταγωγή – προέλευση του πωλούμενου κρέατος.

  • Γάλα. Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης

Η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσυσκευασμένα ή μη, είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τις εξής ενδείξεις:

α) «χώρα αρμέγματος»: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα,

β) «χώρα επεξεργασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος,

γ) «χώρα συσκευασίας»: το όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος.

Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην ίδια χώρα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «Προέλευση: Όνομα χώρας», πχ Ελλάδα.

Τέλος, σε περίπτωση που το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει σε περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως «προέλευση Ε.Ε.». Θα γνωρίζουμε λοιπόν το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί κλπ αν είναι από ελληνικό γάλα. Εφαρμογή και εδώ σε 6 μήνες από τη ψήφιση του νόμου, μέσα Απριλίου 2018.

· Τέλος στο χύμα ελαιόλαδο στα τραπέζια των εστιατορίων.

Τέλος στις φιάλες οι οποίες περιέχουν ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας και βρίσκονται στα τραπέζια των εστιατορίων –το γνωστό «λαδόξιδο». Από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν

(υπουργική απόφαση 91354 – ΦΕΚ Β’ 2983/30-8-2017). Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο.

Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου, όπως είναι γνωστό, εξάγεται χύμα στην Ιταλία! όπου τυποποιείται. Και εδώ πάλι αντιγράφουμε τους ξένους, ενώ θα έπρεπε να το εφαρμόσουμε πρώτοι εμείς! Αυτοβούλως, άλλωστε, ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιολάδου, καθώς δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που το ζητούν, με χρέωση 1,5 ευρώ (η φιάλη των 100 ml).

  • · Μέλι. Υποχρεωτική η ηλεκτρονική δήλωση

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εισάγουν ή παραλαμβάνουν ποσότητα μελιού προς εμπορία και διακίνηση, υποχρεούνται να γνωστοποιούν εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση, eplatforma, (e-mail) [email protected]τα παρακάτω στοιχεία:
α. Την παραληφθείσα ποσότητα μελιού και επισυναπτόμενα τα αντίγραφα των σχετικών παραστατικών αγοράς, β. Την ονομασία του μελιού, γ. Τον αριθμό, το είδος και το βάρος της συσκευασίας, δ. Τη χώρα ή τις χώρες προέλευσης, όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού. Έναρξη ισχύος την 19η Σεπτεμβρίου 2017 (Aριθμ. 91354/2017, κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.αριθμ. 91354 (ΦΕΚ Β’ 2983/30-8-2017).

Υπενθυμίζουμε ότι προκειμένου για αμιγείς τύπους ελληνικών μελιών η φυτική προέλευση αυτών είναι «Πεύκου», «Ελάτης», «Καστανιάς», «Ερείκης», «Θυμαριού», «Πορτοκαλιάς», «Βαμβακιού», «Ηλίανθου», αλλά και ονομασίες «Μέλι Κηρήθρας » κλπ.

Το κρέας, το γάλα, το λάδι και το μέλι αποτελούν τα βασικότερα προϊόντα στην αλυσίδα της διατροφής μας. Μήπως επιτέλους έρθει ένα τέλος και «δαμάσουν» τη μεγάλη μάστιγα των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων για την προστασία του Έλληνα αγρότη – παραγωγού, του Έλληνα καταναλωτή, αλλά και των υγιών επιχειρήσεων των κλάδων αυτών. Ιχνηλασιμότητα μέχρι την κατανάλωση! Αγροτικά προϊόντα με «σφραγίδα λοιπόν», «made in Greece», «ΗELLAS». Καιρός ήταν…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου