ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πολυεθνικές να μειώσουν τις τιμές

οι-πολυεθνικές-να-μειώσουν-τις-τιμές-492552

Να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών διότι "υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στην αγορά μας υπερτιμολογούνται προϊόντα μέχρι και 30% από ό,τι πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες" κάλεσε τις πολυεθνικές ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης από το βήμα της ανοικτής συζήτησης των εξαγωγέων παρουσίασε τις τέσσερις προτεραιότητες που θα στηριχθεί η πολιτική του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της ρευστότητας και τον έλεγχο της αγοράς.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και για τη νεανική επιχειρηματικότητας αλλά και για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο κίνημα των νέων επιχειρηματιών που είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει.

Ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, στο οποίο θα εισφερθούν 2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να κινητοποιήσει επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Επίσης στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ εντάσσεται το ”εξοικονομώ κατ’ οίκον” το οποίο χρηματοδοτεί το αντίστοιχο πρόγραμμα και στο οποίο εισφέρθηκαν ήδη 460 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και έγιναν προσφορές από 7 ελληνικές τράπεζες ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών, μετά και την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναμένεται να υπογραφούν οι γραπτές δεσμεύσεις από τις τράπεζες για τη διοχέτευση στην αγορά του 30% από τις εγγυήσεις που τους έχουν εκχωρηθεί από το δημόσιο.

Τέλος, προανήγγειλε την ίδρυση Ταμείου Εξωστρέφειας, η μορφή του οποίου θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση με τους φορείς ενώ αντίστοιχος διάλογος θα γίνει και για άλλους εξαγωγικούς φορείς όπως είναι ο ΟΠΕ κλπ.

Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαρίδη αλλά και οι επιχειρηματίες που μίλησαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και στα αντικίνητρα που δημιουργεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου