ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιώνεται το κλίμα στις αγορές

βελτιώνεται-το-κλίμα-στις-αγορές-492945

Συναντήσεις πραγματοποίησε χθες  ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ στη συνάντηση με την κα Κατσέλη ήταν παρών και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, καθώς και για τις επαφές που είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στο εξωτερικό.

Τα θέματα της ανεργίας ήταν στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την κα Κατσέλη να τον ενημερώνει για τα τέσσερα προγράμματα – 3 του ΟΑΕΔ και 1 του ΕΣΠΑ – τα οποία «τρέχουν», ενώ αναμένονται και άλλα εννέα τα οποία θα υποστηρίζονται συνδυαστικά από τον ΟΑΕΔ και το ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα θέματα στήριξης των θέσεων εργασίας, ένταξης νέων στην εργασία, επανένταξη μακροχρόνια ανέργων, τοπικά σύμφωνα εργασίας, θέματα επιχειρήσεων σε κρίση καθώς και οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συζητήθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, το σύμφωνο ρευστότητας που προωθεί το υπουργείο με τις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο κ. Χρυσοχοΐδης για μείωση των τιμών των προϊόντων.
Το πρωί ο πρωθυπουργός προέδρευσε στην ομάδα σχεδιασμού στο υπουργείο Εσωτερικών. "Υπάρχει σχέδιο, η κυβέρνηση συνεχίζει το πρόγραμμά της, υπάρχουν ήδη αποτελέσματα και οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο", επισημάνθηκε στη συνεδρίαση της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού. Εκτός από την επεξεργασία του σχεδίου της κυβέρνησης και τις προτεραιότητές της, για το προσεχές διάστημα, συζητήθηκε, επίσης, και ο ευρύτερος σχεδιασμός της κυβερνητικής παράταξης ενόψει των εκλογών για την αυτοδιοίκηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αποτιμούν θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό αναφορικά με την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των spreads.

"Η προσπάθεια αποδίδει", σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση επισήμως για τα σενάρια επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι "αυτή η κουβέντα κάνει καλό", ωστόσο η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να την ανοίξει η ίδια ώστε να µην αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

 
Φρένο στη συζήτηση περί παράτασης αποπληρωμής του χρέους
 
Προσπάθεια να μην προκαλέσει αναταραχή στις αγορές η συζήτηση περί παράτασης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα, ούτε συμμετέχει σε τέτοια συζήτηση. «Δεν συζητάμε για παρατάσεις, εμείς συζητάμε για απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων μας. Εάν υπάρξει τέτοια επίσημη συζήτηση και τέτοια απόφαση, σαφώς και δεν θα υπάρχουν νέοι όροι και νέα μέτρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται στο ΔΝΤ, υπάρχει μια συζήτηση οικονομικών παραγόντων στις διεθνείς αγορές» και επισήμανε ότι «πάντως εμείς ούτε κάποιο τέτοιο αίτημα έχουμε υποβάλλει, ούτε συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση, επίσημα μάλιστα».

Σε ερώτηση αν οι δανειστές θα θέσουν όρους επιτήρησης, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για παράταση ο κ. Πεταλωτής είπε ότι πρόκειται για καθαρά υποθετική ερώτηση και συζήτηση, επισημαίνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει εταίρους και αγορές είναι να μπορούν αυτοί που δανείζονται -και εν προκειμένω η χώρα μας, εάν υπάρξει τέτοια συζήτηση- να μπορούν να επιστρέψουν αυτά που θα δανειστούν.

«Για να τα επιστρέψει θα πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία, θα πρέπει να τηρούνται στόχοι, να υπάρχουν αποτελέσματα και αυτή τη στιγμή ως προς όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θετικά σημεία» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε και στην αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ τόνισε πως έπεται και συνέχεια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου