ΕΕ: Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν το μέλλον της Ευρωζώνης

Τελευταία ενημέρωση: 2017-11-06, 12:05:31
ΕΕ: Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν το μέλλον της Ευρωζώνης

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το μέλλον της νομισματικής ένωσης αλλά και τον διάδοχο του προέδρου τους, του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η προεδρία του Eurogroup αποτελεί μία θέση κλειδί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ένα μήνα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως καμία υποψηφιότητα.

Η σημερινή συνάντηση έχει στόχο κυρίως την προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο μέλλον της ευρωζώνης και θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να δώσει νέα ώθηση στην Ευρώπη.

«Θα ακούσουμε τους υπουργούς, όμως δεν πρόκειται να αποφασίσουμε», τόνισε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τρία θα είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: η απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων των κρατών μελών, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης και η εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης.

Για την ευκαιρία πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα «διευρυμένο» Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή των 25 χωρών που έχουν υπογράψει από το 2012 «το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο», της Τσεχίας.

Μόνο η Βρετανία θα απουσιάζει.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η απλοποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων που πλαισιώνουν τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

«Μη ζητήσετε να λάβετε όλα τα έγγραφα για το θέμα: θα χρειαστούν εβδομάδες για να διαβάσετε», σχολίασε σαρκαστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Περάσαμε από το ένα άρθρο σε μια συμφωνία 400 σελίδων».

Κι αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση, διαφωνούν στον τρόπο. Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με την εμβάθυνση της τραπεζικής ένωσης, με το Βερολίνο να εξακολουθεί να διστάζει να μοιραστεί τον τραπεζικό κίνδυνο με τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Το προφίλ του νέου προέδρου του Γιούρογκρουπ θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την εξέλιξη των θεμάτων αυτών.

Ο νυν πρόεδρος Ντάισελμπλουμ αναμένεται να δώσει σήμερα διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα καταλήξει στην εκλογή του διαδόχου του, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες για τη θέση, όμως οι φήμες κάνουν λόγο για τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, τον Σλοβάκο Πέτερ Κάζιμιρ, τον Λουξεμβούργιο Πιερ Γκραμένια, τη Λετονή Ντάνα Ράιζνιετσε - Οζόλα και τον Γάλλο Μπρουνό Λεμέρ.

[zougla.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=