ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα παράταση ως την άνοιξη ζητεί η Αθήνα από τους θεσμούς

νέα-παράταση-ως-την-άνοιξη-ζητεί-η-αθήν-247387

Χρονική μετάθεση της ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά τουλάχιστον ένα τρίμηνο προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2018 και όχι από την Πρωτοχρονιά όπως προβλέπει το μνημόνιο, «παζαρεύει» η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «κυριακάτικης Καθημερινής» η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε για μια ακόμη φορά την αδυναμία εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές λόγω των περιορισμένων αγοραπωλησιών ακινήτων αλλά και της παντελούς έλλειψης στατιστικών δεδομένων. Η αδυναμία αυτή είναι που υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να καταφύγει στην παραδοσιακή μέθοδο αλλαγής των αντικειμενικών αξιών μέσω των τοπικών επιτροπών. Δεδομένου όμως ότι οι επιτροπές δεν έχουν καν συγκροτηθεί, θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να παραδοθούν τα πορίσματα για τις περίπου 10.000 τιμές ζώνης ανά την ελληνική επικράτεια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής των νέων αξιών, θα επηρεάσει και τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Από τη στιγμή που οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2018 υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

  • Το πρώτο ενδεχόμενο (που είναι και το πιθανότερο) είναι ο ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες της 1/1/2018 (οι οποίες θα είναι ίδιες με τις σημερινές) με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του φόρου το 2018 να μην υπάρχει καμία αλλαγή σε σχέση με την αντίστοιχη επιβάρυνση του 2017. Αυτό βολεύει την κυβέρνηση η οποία δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διασφαλίσει ότι το συνολικό ποσό του φόρου που θα βεβαιωθεί θα φτάσει στα 3,2 δις. ευρώ όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους δανειστές.
  • Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να κατατεθεί τροπολογία η οποία θα προβλέπει ότι ειδικά για το 2018, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση την περιουσιακή κατάσταση του καθενός κατά το τέλος Μαρτίου. Αυτό, αν γίνει, θα σημαίνει ότι ο φόρος του καθενός θα επηρεαστεί και από τις όποιες αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Πολύ δύσκολα θα καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών σε μια τέτοια λύση καθώς η αναστάτωση που θα προκληθεί θα είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον υπολογισμό του φόρου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει και στην πλήρη αλλαγή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ αλλά και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου