ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα

δεν-θα-ληφθούν-νέα-οικονομικά-μέτρα-494628

Η καθημερινότητα διαψεύδει καθημερινά τον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στην αναθεώρηση του ελλείμματος. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ καταφεύγει στην χωρίς όριο υποκρισία, την ώρα που η Eurostat και ο Ντομινίκ Στρος Καν διαπιστώνουν ότι τα παραποιημένα στοιχεία που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν ακόμη μεγαλύτερο βάθος.

Αναφερόμενος στις επισημάνσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, είπε ότι εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τα παραποιημένα στοιχεία που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης και το γεγονός ότι βρίσκεται πιο μπροστά από τους στόχους που ετέθησαν.

«Οχι νέα μέτρα»

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η όποια επίπτωση από την νέα αναθεώρηση του ελλείμματος δεν θα έχει επίπτωση στην πολιτική μας και δεν θα φέρει νέα μέτρα». Επικαλέστηκε δε προς τούτο σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Συμπλήρωσε ότι «λεφτά υπάρχουν και μόνο μια σωστή διαχείριση, όπως αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά προς όφελος του ελληνικού λαού», ενώ κάλεσε τον κ. Σαμαρά να βρει κάτι πιο πρωτότυπο ως απάντηση, γιατί η πραγματικότητα τον διαψεύδει καθημερινά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάσταση της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει και πως και το 2011 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι διαφαίνεται μια προοπτική.

 

Δεν θα χρειαστεί παράταση του μηχανισμού

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ζητήσει παράταση του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης μετά το 2012 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην The Wall Street Journal.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο τέλος του 2012 η Ελλάδα θα καταγράφει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και ως εκ τούτου δεν θα χρειασθεί να ζητήσει από την τρόικα επέκταση του χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και παραδέχτηκε ότι οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων παραμένουν πηγή ανησυχιών. Ο ίδιος υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή και επιστροφή της Ελλάδας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν. «Πιστεύουμε ότι οι αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν αυτό θα γίνει το 2011 ή το 2012. Αυτό παραμένει το βασικό ερώτημα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως σε ένα βαθμό διαπιστώνεται «μεταρρυθμιστική κόπωση» στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει κάποιο χρόνο και έχει τη λαϊκή στήριξη ώστε να προχωρήσει σε «οδυνηρές», αλλά «απαραίτητες» κινήσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και στις επενδύσεις που δρομολογούν κινεζικά και αραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για την στήριξη που παρέχει η Κίνα στην ελληνική οικονομία ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγική επένδυση στην Ευρώπη».

Δήλωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει προτάσεις από εταιρείες εντός και εκτός της Ευρώπης. Όπως απεκάλυψε τουλάχιστον μία μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση στρατηγικού ποσοστού στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας απεκάλυψε πως ενδιαφέρον για τα ΕΛΤΑ έχουν εκδηλώσει τα Βελγικά Ταχυδρομεία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου