ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη στήριξη προς Αθήνα αλλά και αιχμές

συγκρατημένη-στήριξη-προς-αθήνα-αλλά-495477

Στήριξη στην κυβέρνηση για την μέχρι στιγμής εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Ασμουσεν, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή υπό μορφή αιχμής πως η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών έναντι της Αθήνας -ταυτόχρονα με την απαρέγκλιτη εκπλήρωση των στόχων καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας και βήματα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Γιοργκ Ασμουσεν, πιθανός διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ χαρακτηρίζει πρόωρη κάθε συζήτηση για παράταση του μνημονίου χωρίς όμως να κλείνει την «πόρτα».

Με φόντο την επικείμενη δυσμενή αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος και του χρέους για την περίοδο 2006-2009, ο Γιοργκ Ασμουσεν σημειώνει την απόλυτη ανάγκη ενός μηχανισμού αξιόπιστων δημοσιονομικών στοιχείων -«εάν διορθώνεις στοιχεία, έχεις τεράστιες δυσκολίες στις αγορές» υπογραμμίζει. Αναφέρει ότι παρατηρούνται δυσκολίες με τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 που θα επηρεάσουν και τα στοιχεία του 2010 και του 2011, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο για τον δείκτη εμπιστοσύνης των αγορών.

Η σταθερή πορεία του οικονομικού προγράμματος, η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και βήματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας είναι καίριας σημασίας για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, συνέχισε ο Γιοργκ Ασμουσεν σημειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης και διατήρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με Έλληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Γιοργκ Ασμουσεν επισήμανε πως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας –το οποίο αναγνώρισε πως είναι πολύ σκληρό- βρίσκεται σε σωστή τροχιά, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της κάνοντας πολύ καλή δουλειά υπό δύσκολες συνθήκες.

Δήλωσε κατ’ επανάληψη πως το πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα σε όλη τη χρονική του διάρκεια, εκτιμώντας ότι θα αποδώσουν σε όρους ανταγωνιστικότητας οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν τα μέτρα λιτότητας. Μεταρρυθμίσεις, τις οποίες όπως τόνισε ο Γιοργκ Ασμουσεν, είχε λάβει πριν χρόνια η ίδια η Γερμανία με πολιτικό κόστος, αλλά με αποτέλεσμα σήμερα.

Δεν επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι αχρείαστες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, έχουμε πράξει το ίδιο εμείς πριν χρόνια, ανέφερε και σημείωσε πως όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο διεθνές περιβάλλον – είναι αποστολή όλων μας, δήλωσε.

Ο Γιοργκ Ασμουσεν εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Επισήμανε ότι εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί 100% καθ’ όλη τη διάρκειά του θα πετύχει, και άλλωστε ο στόχος του είναι η αποφυγή της αναδιάρθρωσης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα με εκείνη της Αργεντινής καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχει στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά την παράταση του Μνημονίου ο Ασμουσεν δήλωσε πως είναι πρόωρη η συζήτηση στην παρούσα φάση χωρίς όμως να την αποκλείει στο μέλλον. Το βασικό είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, επανέλαβε σημειώνοντας ότι θα χρειαζόταν συναίνεση και νέα ψηφοφορία στα εθνικά Κοινοβούλια, γεγονός καθόλου εύκολο.

Ερωτηθείς εάν σε ενδεχόμενη παράταση θα διατηρηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Γιοργκ Ασμουσεν απάντησε πως ξεκινούμε υποθέτοντας ότι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα χρέη το 2014-2015 «και θα συμβεί».

Κάθε αναβολή θα επιδεινώνει την κατάσταση, ήταν η προειδοποίηση με την οποία έκλεισε τη συνάντηση ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου