ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οχι περικοπές μισθών και αύξηση φόρων

οχι-περικοπές-μισθών-και-αύξηση-φόρων-496729

Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η δραστική περιστολή της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, ανενεργοί οργανισμοί κ.ά.) αποτελούν μονόδρομο για το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να εκτελεστεί με επιτυχία το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα λέει «όχι» σε νέες περικοπές μισθών και περαιτέρω αύξηση της φορολογίας, με το σκεπτικό πως θα επιφέρουν νέο πλήγμα στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι επισημάνσεις αυτές θα περιέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός του Οκτωβρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ θα επιμείνει πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να υλοποιηθεί κατά τα 2/3 μέσω της μείωσης των δαπανών και κατά το 1/3 μέσω της ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλεγεί εκ νέου το μοντέλο περικοπής μισθών και επιδομάτων και αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Ομως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στη Βουλή, θα ακολουθεί διαφορετική λογική. Το υπουργείο Οικονομικών ακολουθώντας το μνημόνιο θα συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ (μεταξύ των οποίων η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών) και νέες παρεμβάσεις για τη μείωση των πρωτογενών δαπανών, οι οποίες θα φέρουν εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα

Πιο αναλυτικά, στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ αναμένεται να τονίζεται πως η προσαρμογή στο μέτωπο των εσόδων θα πρέπει να γίνει από την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω μίας αποτελεσματικότερης λειτουργίας των εισπρακτικών μηχανισμών και όχι με νέα αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών, καθώς κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την ήδη επιβαρημένη οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της ΤτΕ όσο ανεβαίνουν οι φορολογικοί συντελεστές τόσο αυξάνεται και το κίνητρο για φοροδιαφυγή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στην τελευταία ανάλυση της Alpha Bank επισημαίνεται πως «το βασικό εμπόδιο στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι σήμερα η αδυναμία περιορισμού της φοροδιαφυγής».

Αυτό που ανησυχεί την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το γεγονός πως ή δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστικός εξορθολογισμός δαπανών στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, παρά τις όποιες παρεμβάσεις που έγιναν εντός του τρέχοντος έτους. Ετσι στην έκθεση θα σημειώνεται ότι θα πρέπει να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες προμηθειών, οι καταναλωτικές δαπάνες, τα έξοδα διαφήμισης κ.λπ. «Κωδικοί» από τους οποίους μπορούν να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του ελλείμματος.

Ειδικότερα η ΤτΕ εκτιμά πως ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει κυρίως προς την κατεύθυνση ελέγχου των δαπανών στα νοσοκομεία, όπου τα ελλείμματα μεγαλώνουν αντί να περιορίζονται και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση διπλογραφικού συστήματος ούτε ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών, από τα οποία θα μπορούσε να ελεγχθεί το κόστος.

Εξυγίανση ΔΕΚΟ

Επιπρόσθετα καθυστερήσεις εντοπίζονται και στο ζήτημα της κατάργησης ή συγχώνευσης δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είτε δεν έχουν κανένα αντικείμενο, είτε υπολειτουργούν. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να απασχολούν χιλιάδες υπαλλήλους και διοικητικά συμβούλια, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με ενοίκια και δαπάνες λειτουργίας κτιρίων, αυτοκινήτων κ.λπ. Εξάλλου στην έκθεση θα τίθεται θέμα άμεσης εκπόνησης σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης όλων των ελλειμματικών ΔΕΚΟ.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, περιορίζοντας το συντομότερο δυνατό τις επιπτώσεις της ύφεσης. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστον από τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ετσι στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική, ο διοικητής της ΤτΕ αναμένεται να υπογραμμίζει πως στην περίπτωση που οι στόχοι του τριετούς προγράμματος συνεχίσουν να εκτελούνται κανονικά θα καταγραφεί υποχώρηση των spreads και το ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να βγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό μέσω εκδόσεων ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου