ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σύμφωνο Ρευστότητας» κυβέρνησης – τραπεζών

σύμφωνο-ρευστότητας-κυβέρνησης-τ-498379

Τους βασικούς άξονες του «Συμφώνου Ρευστότητας» για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία συμφώνησαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών κυριάρχησαν τα προβλήματα ρευστότητας που απασχολούν την αγορά, ο πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης στις χορηγήσεις δανείων, αλλά και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων του πακέτου στήριξης των τραπεζών κατά 25 δισ. ευρώ. Ακόμη, συζητήθηκε η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η πορεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Β.Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν.Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δ. Ματζούνης, ο Σταύρος Λεκάκος από την Τράπεζα Πειραιώς και ο γγ της ΕΕΤ, Χρ. Γκόρτσος.

Στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ρευστότητας», συμφωνήθηκε ότι οι τράπεζες που θα μετέχουν στον πυλώνα των εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ θα συνομολογήσουν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου, ώστε  να διασφαλιστεί ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Οι υπουργοί και το προεδρείο της ΕΕΤ συμφώνησαν οι τράπεζες να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση. Ακόμη, συμφώνησαν να συμπράξουν στην υλοποίηση του νέου φορολογικού νόμου, σε τομείς όπως η λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών, ώστε να μειωθεί η χρήση των μετρητών.

Χρεωστική κάρτα για τις συναλλαγές

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεργασθεί με τις τράπεζες στη διάθεση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως η έκδοση χρεωστικής κάρτας στην οποία θα «περνούν» όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων. Η εν λόγω κάρτα θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και θα απαλλάξει του πολίτες από τη υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα του ΦΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου η κάρτα αυτή θα φέρει τον ΑΦΜ κάθε πολίτη, θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά είτε από το υπουργείο Οικονομικών και μέσω των μηχανημάτων ανάγνωσης καρτών (POS) που έχουν τα καταστήματα θα εγγράφονται στον λογαριασμό του φορολογουμένου οι πόντοι από τις αποδείξεις.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ αναφέρθηκε ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο το ΤΕΜΠΜΕ θα αντικατασταθεί από το «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης», όπου το Δημόσιο σε συνεργασία με τις τράπεζες θα συνεπενδύει με επιχειρηματικά κεφάλαια, διοχετεύοντας φτηνή ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας ακόμα και επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε πως με την στήριξη των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων , την τραπεζική χρηματοδότηση και τα ίδια κεφάλια των επιχειρήσεων την περίοδο 2010-2011 θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ, ενώ σε ορίζοντα τετραετίας θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Β.Ράπανος, διαβεβαίωσε πως παρά τις δυσκολίες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και τόνισε πως στο πλαίσιο του «Συμφώνου Ρευστότητας» θα διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Η κάνουλα δεν είναι κλειστή, αλλά η δεξαμενή δεν έχει ρευστό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος, σημειώνοντας πως σε περιβάλλον ύφεσης η ζήτηση για χορηγήσεις είναι μειωμένη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να απορροφήσουν όλο το πακέτο τον 25 δισ. ευρώ, στο ποσοστό που αναλογεί σε κάθε μία, και προσέθεσε πως οι τράπεζες λειτουργούν σε καθεστώς διαφάνειας και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως χρησιμοποιούν τη ρευστότητα τους.

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε πως στη συνάντηση εξετάστηκε η χρήση νέων εργαλείων για την στήριξη της οικονομίας και της ρευστότητας, όπως είναι οι δράσεις του ΕΣΠΑ, τα νέα συστήματα πληρωμών και το ΤΕΜΠΜΕ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου