ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολες οι αλλαγές στην περαίωση

ολες-οι-αλλαγές-στην-περαίωση-498951

Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Τρίτη στη Βουλή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για το θέμα της περαίωσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η προκαταβολή για την περαίωση θα ανέλθει στο 20% του συνολικού ποσού, έναντι 25% που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο.

Οι δόσεις από 12 θα αυξηθούν στις 24, ενώ όπως διευκρινίζεται δεν αναμένεται να αλλάξουν τα ελάχιστα ποσά για το κλείσιμο των υποθέσεων. Μείωση των ελάχιστων ποσών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Β’ Kατηγορίας (500 αντί 700 ευρώ).

Παράλληλα θα εξαιρούνται από την περαίωση όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση έως το 2007 με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου ενώ για τα έτη 2008 και 2009 στις περιπτώσεις αυτοπεραίωσης θα προβλέπεται περαίωση με την καταβολή του 50% από τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά.

Επίσης, θα υπάρχει 10% έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού της οφειλής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ παραμένουν εκτός περαίωσης.

Η αντιπολίτευση

Αδικο μέτρο χαρακτηρίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση την περαίωση, μιλώντας για προσβολή απέναντι στους συνεπείς φορολογούμενους,

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, διευκρίνισε ότι το κόμμα θα στηρίξει το νομοσχέδιο, εφόσον η κυβέρνηση διαπραγματευτεί με την τρόικα ισόποση (με τα χρήματα που θα εισπράξει) μείωση φορολογικών βαρών για το 2011.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην επιβάλει τα νέα εισπρακτικά μέτρα, με αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών, με μετάταξη προϊόντων από ΦΠΑ 11% στο 23% και με την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης τονίζει ότι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα για τον επιχειρηματία, τον έμπορο, τον βιοτέχνη.

«Η περαίωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως να υπάρξει ταυτοχρόνως μια δικαίωση και εκείνων που υπήρξαν όλη αυτήν την περίοδο φορολογικώς ενήμεροι. Μια επιβράβευση με μια έκπτωση που θα μπορούσε να επεκτείνεται στο 15% της καταβαλλομένης φορολόγησης» καταλήγει.

Από πλευράς ΣΥΝ σημειώνεται ότι η περαίωση συνιστά ομολογία αποτυχίας συγκρότησης αξιόπιστου φοροελεγκτικού μηχανισμού, επιβράβευση των μεγαλοφοροφυγάδων, εμπαιγμό και νέα επιβάρυνση για όσους είναι φορολογικά συνεπείς.

Άδικη για τους συνεπείς φορολογούμενους χαρακτήρισε την περαίωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρόκειται για επιλογή, που «απαντάει σε έκτακτες περιστάσεις και έκτακτες ανάγκες. Είναι μια άδικη διαδικασία, όχι μόνο η διαδικασία, αλλά και η ουσία της περαίωσης».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου