ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επένδυση 5 δισ. του Κατάρ με ερωτηματικά

επένδυση-5-δισ-του-κατάρ-με-ερωτηματικά-499890

«Ούτε Λας Βέγκας θα γίνουμε, ούτε για καζίνο μιλάμε» τονίζει η κυβέρνηση με αφορμή τα δημοσιεύματα, αλλά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη συμφωνία επένδυσης από το Κατάρ.

Υπεγράφη το βράδυ της Πέμπτης στις Ηνωμένες Πολιτείες η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ από το εμιράτο.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις στρατηγικές επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης και ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Investment Authority, Αχμάντ Αλ Σαγέντ, παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι.

«Αυτό το μνημόνιο είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των δικών μας προσπαθειών και δυνατοτήτων της Ελλάδας, καθώς και του ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για την χώρα μας. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια» δήλωσε λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας ο Γ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «ένας επενδυτής επιδιώκει τα λεφτά που θα βάλει να πιάσουν τόπο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο να μετατραπεί ο χώρος του Ελληνικού σε Λας Βέγκας, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Μια κυβέρνηση που θέλει, μπορεί να βάζει όρους και αναπτυξιακό μοντέλο ότι γίνεται μέσα στη φιλοσοφία της πράσινης, βιώσιμης ανάπτυξης και όχι στην τσιμεντοποίηση. Ό,τι κάνουμε θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος και στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη περιοχών που θα δώσουν ποιότητα ζωής στις πόλεις. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην χώρα μας».

Το μνημόνιο αφορά σε επενδύσεις-μαμούθ, ύψους 5 δισ. ευρώ, και αφορά επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού και δεν είναι δεσμευτικό.

Οχι το Ελληνικό

Ο Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη συμφωνία δεν έχει συμπεριληφθεί το Ελληνικό, έκανε λόγο για «σενάρια» και επεσήμανε ότι υπάρχει γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, που αφορά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης.

«Σήμερα έχουμε θέσει τις βάσεις ενός αξιόπιστου επιτελικού κράτους που δεν αποτελεί πλέον αποτρεπτικό παράγοντα, αλλά αντίθετα προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον» κατέληξε.

Πάντως, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο Flash, δήλωσε ότι η επένδυση αφορά συνολικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής: «Για το Ελληνικό, η Πολιτεία βάζει τις κατευθύνσεις και το πλαίσιο. Πρέπει να είναι, λοιπόν, μια επένδυση που θα αφήνει μια μεγάλη υπεραξία στη χώρα, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

» Θα είναι μια επένδυση που δεν θα αφορά μόνο τους όμορους δήμους του Ελληνικού, είναι μια επένδυση για το Λεκανοπέδιο. Θα είναι ένα τοπόσημο, δηλαδή θα μπορούμε να λέμε ότι κάποιοι που θα επισκέπτονται την Αθήνα θα έρχονται για να επισκεφτούν και αυτό που έχει γίνει στο Ελληνικό. Και θα είναι μια επένδυση που ουσιαστικά θα μας κάνει να ξεχάσουμε ότι μιλάμε για το πρώην αεροδρόμιο, δεν θα λέμε το πρώην αεροδρόμιο».

 

Η αντιπολίτευση

Καταρχήν θετική εμφανίζεται η ΝΔ απέναντι στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον Real Fm, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Θέλουμε να εξετάσουμε τη συμφωνία. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά δεν θα δώσουμε και λευκή επιταγή.»

Ως προς το Ελληνικό, η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά πιστεύει για την αξιοποίησή του.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει: «Ο λαός δεν χρειάζεται χώρους τύπου Λας Βέγκας. Η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για άθληση, ψυχαγωγία, πολιτιστική δραστηριότητα, μεγάλης έκτασης πνεύμονα πρασίνου με δωρεάν και εύκολη πρόσβαση του εργαζόμενου, με φθηνές και γρήγορες συγκοινωνίες, σε ένα μεγάλο πολυθεματικό πάρκο στο Ελληνικό, έχει ήδη τεκμηριωθεί επιστημονικά και δεν απαιτεί δαπανηρές επενδύσεις.»

Θετική κρίνει την υπογραφή συμφωνίας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης: «Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, ότι όσες περισσότερες επενδύσεις και όσο το ταχύτερο γίνουν, τόσο πιο γρήγορα θα πέσουν τα spreads και δεν θα έχουμε ανάγκη την τρόικα.»

Αντίθετα ο ΣΥΝ για μια ακόμα φορά εκφράζει την αντίθεσή του στη συμφωνία, τονίζοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για την επιτάχυνση των επενδύσεων (fast track) καταστρατηγεί μια σειρά από κατοχυρωμένους μηχανισμούς αδειοδότησης και ελέγχου.

«Προσπαθεί να παρακάμψει το δικαστικό έλεγχο, και ιδιαίτερα το ΣτΕ, εξουδετερώνει τις τοπικές κοινωνίες» υπογραμμίζει.

Την ακύρωση της παραπάνω συμφωνίας ζήτησε την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι-Πράσινοι δηλώνουν: «Αν ο εμίρης του Κατάρ προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, είναι γιατί οι περισσότερες από τις επενδύσεις του, δύσκολα θα ήταν ευπρόσδεκτες σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

» Ποια άλλη πόλη με το έλλειμμα πρασίνου της Αθήνας, θα προικοδοτούσε με 1.000-1.500 στρέμματα πολύτιμης δημόσιας γης, οικοδομικά σχέδια όπως αυτά που εξαγγέλλονται για το Ελληνικό; Η ανακύκλωση της αδιέξοδης πρακτικής να εκχωρούμε το μέλλον για να βολέψουμε το παρόν, δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση.»

Από τη Δημοκρατική Αριστερά, ο Γρ. Ψαριανός -υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, τόνισε ότι στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο δεν αυξάνονται οι πράσινοι χώροι, αλλά πλέον κινδυνεύουν και οι τελευταίοι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει: ο Ελαιώνας, το Γουδή, το Ελληνικό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου