ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντλήθηκαν 390 εκατ. ευρώ με 3,975% επιτόκιο

αντλήθηκαν-390-εκατ-ευρώ-με-3975-επιτόκιο-500904

Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ, την Τρίτη, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,975%. Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,25 φορές και ο ΟΔΔΗΧ αποδέχθηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές 90 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, όπως είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
«Ξένοι επενδυτές αγόρασαν περίπου το 72%», είπε στο Reuters ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου.
To spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε μετά την επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισαν παράγοντες της αγοράς, έκδοση των εντόκων γραμματίων.
Συγκεκριμένα, έπεσε μέχρι τις 889 μονάδες βάσης, από 907,7 πριν την έκδοση. Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) σημείωσε πτώση 11 μονάδων στις 833.
Η δημοπρασία δεν συνέπεσε με λήξεις παλαιότερων τίτλων. Στις 22 Οκτωβρίου λήγουν 3μηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
«Το επιτόκιο έχει υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% και η κάλυψη είναι αρκετά υψηλή. Το ποσό, όμως, είναι μικρό και δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη ζήτηση», είπε στο Reuters o Στέλιος Βυζαντινόπουλος, επικεφαλής διαπραγμάτευσης διαθεσίμων στην Marfin Bank.
Στην προηγούμενη έκδοση 3μηνων εντόκων γραμματίων, στις 20 Ιουλίου, είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κεφάλαια 1,95 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,05%. Η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά 3,85 φορές.
Στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, στις 20 Απριλίου, το επιτόκιο ήταν 3,65%.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει στην προσπάθεια που κάνει να σταθεροποιήσει την οικονομία της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη.

«Η Ελλάδα κάνει μία τεράστια προσπάθεια», είπε ο κ. Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι αυτή είναι «επιτυχημένη».
Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είναι στην πορεία για να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος, είπε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «θα είναι μία προσπάθεια αρκετών ετών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου