ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναζήτηση επενδυτών στο εξωτερικό

αναζήτηση-επενδυτών-στο-εξωτερικό-503819

Αρχή γενομένης σήμερα Τετάρτη από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία έως και την Πέμπτη να παρουσιάσει σε διεθνή road shows τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πορεία των μεταρρυθμίσεων και, παράλληλα, να απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά το Λονδίνο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί το πρωί της Πέμπτης στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σημειώνεται ότι τις συναντήσεις με επενδυτές οργανώνει το Institute of International Finance (IIF), ενώ τον υπουργό συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου και οι επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ).
Με την επιστροφή την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και συναντήσεις τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.
Σημειώνεται ότι ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011.
Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ), όπου το β΄ εξάμηνο δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών.
Η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, με βάση την οποία θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου που θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, θα γίνει Οκτώβριο, όταν θα έρθει εκ νέου στη χώρα το «υψηλόβαθμο» κλιμάκιο της τρόικας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου