ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη φυλακή για φοροδιαφυγή!

στη-φυλακή-για-φοροδιαφυγή-503959

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ζήτησε από τα μέλη της ομάδας του Ταμείου που ασχολείται με την Ελλάδα και τον επικεφαλής Πολ Τόμσεν να ασχοληθούν σοβαρά και με επιθετικό τρόπο για το θέμα της φοροδιαφυγής και όταν επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον να υποβάλουν έκθεση και να καταθέσουν τρόπους άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος. Στο διοικητικό συμβούλιο διατυπώθηκαν αρνητικές απόψεις για το ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση.
Στο Ταμείο πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι υψίστης σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος σταθερότητας και υπογραμμίζουν πως το θέμα αφορά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα ομιλούν «για ασύλληπτα ποσά» όπως τόνισε πηγή του ΔΝΤ, ενώ εντοπίζεται και «έλλειψη πολιτικής βούλησης», μία διαπίστωση που κατατέθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ.

Οι εμπειρογνώμονες Τεχνικής Βοήθειας του ΔΝΤ έχουν κάνει τις εξής διαπιστώσεις για την Ελλάδα που καταγράφονται στις απόρρητες εκθέσεις τους προς το Δ.Σ. του Ταμείου:

Η φοροδιαφυγή βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα στο 30% σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, έναντι 12% σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Σημειώνουν πως εάν η φοροδιαφυγή μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στον ΦΠΑ, θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 9%.
Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα βρίσκονται κατά 5,5% του ΑΕΠ χαμηλότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι οφειλές υπολογίζονται στο 25%-30% του ΑΕΠ. Στην διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης για την Ελλάδα ακούστηκε η φράση ότι «η εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια», γεγονός ανεπίτρεπτο κατά την έκφραση ενημερωμένης πηγής του ΔΝΤ. Τονίστηκε επίσης ότι το 75% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνουν εξευτελιστικά ποσά ως έσοδα, ενώ μίλησαν και για εκτεταμένα περιστατικά «γκρίζας οικονομίας».

Εγινε επίσης ενημέρωση ότι το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα κάτω από 12 χιλιάδες ευρώ «άρα δεν πληρώνουν καθόλου», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Κατά την ίδια ενημέρωση κατατέθηκε ότι το 10% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα που είναι κάτω από το κατά κεφαλήν του ΑΕΠ (21 χιλιάδες).

Κατηγόρησαν επίσης ότι «υπάρχει πολυδιάσπαση σε πολλές και μικρές εφορίες με υψηλό λειτουργικό κόστος και λειτουργική αναποτελεσματικότητα και έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για παρακολούθηση και υλοποίηση των στόχων» που έχουν τεθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου