ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηρθαν και φτιάχνουν τον προϋπολογισμό

ηρθαν-και-φτιάχνουν-τον-προϋπολογισμ-504016

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2010 σε δημοσιονομική και ταμειακή βάση θα απασχολήσει τις συναντήσεις των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας πραγματοποιεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας έναν άτυπο έλεγχο στην εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις στο πλαίσιο της σύνταξης του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2011, το οποίο θα καταθέτει στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου. Στόχος της τρόικας είναι να διασφαλίσει ότι εφέτος το έλλειμμα θα περιορισθεί στο 8,1% του ΑΕΠ και στο 7,6% το 2011, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.
Θέματα αιχμής θεωρούνται η αύξηση των δημοσίων εσόδων, ο έλεγχος των δαπανών και η εξυγίανση του ΟΣΕ και των ζημιογόνων ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που θα ζητήσουν για το 2011 οι ελεγκτές της τρόικας θα στοχεύουν στην συγκεκριμενοποίηση και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και την άμεση εκμετάλλευση της περιουσίας του δημοσίου, στον περιορισμό της σπατάλης στον χώρο της Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία, στον δραστικό περιορισμό των ζημιών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με πρώτες τον ΟΣΕ και τους συγκοινωνιακούς φορείς, και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.
Τα στελέχη της τρόικας θα ζητήσουν την καταγραφή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όλων των αποκλίσεων σε έσοδα και δαπάνες, ώστε να ενεργοποιηθούν έγκαιρα οι μηχανισμοί δημοσιονομικής εξισορρόπησης και να αποφευχθεί η μεταφορά βαρών στο 2011. Αυτό σημαίνει πως οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, μπορεί να οδηγήσουν στην λήψη πρόσθετων μέτρων στο τελευταίο δίμηνο του 2010.
Εξάλλου, οι κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οποίοι δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ελλάδα, θα μεταβούν κατευθείαν στο Λονδίνο την Τετάρτη, προκειμένου να συνοδεύσουν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην περιοδεία τους στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ευρώπης, όπου θα συναντηθεί με επενδυτικούς οίκους και τράπεζες, για να τους ενημερώσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η παρουσία των τριών στελεχών της τρόικας αναμένεται να προσδώσει αξιοπιστία στις παρουσιάσεις που θα γίνουν.
Η περιοδεία αυτή (road show) του κ. Παπακωνσταντίνου θα ξεκινήσει την Τετάρτη στο Λονδίνο και θα συνεχιστεί την Πέμπτη στο Παρίσι και την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη, με στόχο να πεισθούν οι ξένοι οίκοι πως η Ελλάδα επανέρχεται σταδιακά σε αξιόπιστο δρόμο και να μειωθεί η πίεση στα επιτόκια δανεισμού της, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές κάποια στιγμή το 2011, όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση. Τον κ. Παπακωνσταντίνου θα συνοδεύουν ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιάς, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και η σύμβουλός του κ. Μ. Παπαδάκου.

Δηλώσεις Πεταλωτή
"Σαφώς και υπάρχει σχέδιο για το μέλλον. Ας μη ξεχνάμε ότι αποφύγαμε την χρεοκοπία”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1.
Παραπέμποντας στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, ο Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει και ότι “φυσικά δεν θα πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, ότι πατάμε ένα κουμπί και ξεπερνιέται η κρίση, ότι πατάμε ένα κουμπί και έρχεται η ανάπτυξη”.
Σημείωσε δε ότι υπάρχει πρόγραμμα έως το 2012 και επισήμανε ότι ευθύνεται η διακυβέρνηση της ΝΔ εάν οι δείκτες δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε.
Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι ο κόσμος δεν είναι τρομαγμένος αλλά ώριμος και έχει αντιληφθεί ότι το πάρτι που γινόταν επί δεκαετίες και η ασυδοσία δεν μπορούν πλέον να προχωρήσουν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου