ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση από το ΔΝΤ για την οικονομία

ικανοποίηση-από-το-δντ-για-την-οικονομ-504350

Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση" υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου στην διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, την πρωθυπουργό της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Χουάν Σομαβία και την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστιάν Λαγκάρντ, μετά το τέλος των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στην κοινωνία.

Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα, τόσο για τις αλλαγές, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ικανοποίηση

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στη συζήτηση εκτιμήθηκε ότι η εκτέλεση του προγράμματος της κυβέρνησης προχωρά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενώ εθίγη και το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ταυτόχρονης δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Αναφερόμενος στη συνάντηση ο πρωθυπουργός είπε ότι η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετική, ενώ η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα, δεν αλλάζει τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο.

«Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών» τόνισε.

 

Παρέμβαση στο συνέδριο

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου παρενέβη στις εργασίες της διάσκεψης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας με θέμα: «Οι προκλήσεις της Ανάπτυξης, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως το κοινωνικό κράτος βάλλεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, χωρίς να είναι αυτό υπαίτιο για την εκτόξευση των ελλειμμάτων και τη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Συμπλήρωσε ότι οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «οξυγόνο στους θεσμούς», μέσω της καταπολέμησης της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, ενώ σε ότι αφορά στα ελλείμματα και τα χρέη είπε ότι αποτελεί υπευθυνότητα η αντιμετώπισή τους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της στροφής του παραγωγικού μοντέλου στην «πράσινη» οικονομία θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι «ιδανικός τόπος» για την ανάπτυξη «πράσινων» επενδύσεων.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτά έχουν την στήριξη των πολιτών.

Ο ίδιος επεσήμανε πως υπήρξαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ωστόσο ήταν αναγκαίες για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την βούληση της χώρας για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα επιτρέψει στο μέλλον στην Πολιτεία να ασκήσει αποτελεσματικότερη κοινωνική πολιτική.

Υπενθύμισε την κοινωνική συμφωνία που συνομολογήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο διάλογος πρέπει να είναι πάντα ανοιχτός και να μην υπάρχει αποκλεισμός των πολιτών.

«Οι διαδηλώσεις αποτελούν «μέρος της δημοκρατίας μας, ίσως και εγώ να ήμουν με τους διαδηλωτές» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος εμμέσως στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας ότι κάποιες φορές τα ΜΜΕ διογκώνουν ορισμένες πλευρές των διαδηλώσεων.

Τέλος, εξιστόρησε συνοπτικά πώς χορηγήθηκε διαβατήριο εκ μέρους της Νορβηγίας στον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, στην διάρκεια της δικτατορίας και ευχαρίστησε τον νορβηγικό λαό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο Ντομινίκ Στρος-Καν είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συχνά παρουσιάζεται ως «ο κακός της υπόθεσης», ωστόσο ο ίδιος είπε ότι βλέπει το ρόλο του ΔΝΤ ως του γιατρού, που πολλές φορές προτείνει ένα δύσκολο και δυσάρεστο φάρμακο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου