ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς προβλήματα η εκταμίευση του δανείου

χωρίς-προβλήματα-η-εκταμίευση-του-δαν-506328

Το πράσινο φως άναψε χθες Τρίτη το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η απόφαση του Ecofin έχει τυπικό χαρακτήρα, ωστόσο την ίδια απόφαση πήρε αργότερα την Τρίτη και το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδος συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει στις 14 – 15 Σεπτεμβρίου.

Την ικανοποίησή του για την τυπική έγκριση από το Συμβούλιο ECOFIN της αξιολόγησης της Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης εξέφρασε ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στη σύνθεση της κυβέρνησης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου καλωσόρισε το νέο υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά ο οποίος θα αναλάβει τα έσοδα.

Σε ότι αφορά τα θέματα του Συμβουλίου, ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη συμφωνία για το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό εξάμηνο», που προβλέπει την υποβολή κάθε Απρίλιο από τα κράτη μέλη των σχεδίων προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή που εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Τόνισε ότι βασικές αρχές του ελληνικού προϋπολογισμού θα αποφασίζονται σε μεσοπρόθεσμο διάστημα το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα συζητούνται στη Βουλή και στη συνέχεια θα εξειδικεύονται το δεύτερο εξάμηνο μέσα από τη διαδικασία του προϋπολογισμού.

Στο Συμβούλιο εξετάστηκε ακόμη το θέμα της εισφοράς των τραπεζών σε επίπεδο ΕΕ για το οποίο, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, υπάρχει μια γενική θετική στάση των κρατών μελών να συζητηθεί και να προχωρήσει το ζήτημα αλλά μένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα γύρω από το ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο με διαφορετικές απόψεις να διατυπώνονται.

Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με πολλές όμως διαφορετικές απόψεις από την πλευρά των κρατών μελών. Θετική επί της αρχής παρουσιάζεται η Ελλάδα αλλά ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι απαιτείται περισσότερη επεξεργασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει υποστηρίξει την πρόταση για το φόρο Τόμπιν.

Ολι Ρεν: Θα καλύψουν οι υπόλοιποι τη Σλοβακία

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες στο Ecofin άσκησαν ασυνήθιστα ωμή κριτική στη Σλοβακία για την υπαναχώρησή της από τον μηχανισμό στήριξης για την Ελλάδα.

«Η Σλοβακία είχε συμφωνήσει για αυτό, η νέα κυβέρνησή της Σλοβακίας απέσυρε τη συμμετοχή της» ανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Προλ, λέγοντας ότι «αυτό είναι απαράδεκτο».

Την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, επανέλαβε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου, κληθείς να σχολιάσει την επιμονή της Σλοβακίας να μη μετάσχει στο οικονομικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Ο Φινλανδός Επίτροπος δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το Ecofin, ότι εφόσον η Σλοβακία δεν δέχεται να εκταμιεύσει το δάνειο προς την Ελλάδα, οι υπόλοιπες 14 χώρες της ευρωζώνης θα επωμιστούν αναλογικά το ποσό που αντιστοιχεί στη Σλοβακία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Όλι Ρεν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομικών, Ιβάν Μίκλος, για το θέμα του δανείου προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Όλι Ρεν, επισήμανε στον Σλοβάκο υπουργό ότι η κρίσιμη απόφαση που έλαβαν οι χώρες του ευρώ για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι προς το γενικό συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Σλοβακίας.

«Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να είναι αλληλέγγυα μεταξύ τους. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι», κατέληξε ο Φιμλανδός Επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και αρκετοί υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν, κατά το Συμβούλιο Eurogroup, τη δυσαρέσκειά τoυς για την παραβίαση της δέσμευσης, που ανέλαβε η Σλοβακία, ενώπιων της ευρωζώνης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου