ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ύφεση το 2011 θα κινηθεί χαμηλότερα

η-ύφεση-το-2011-θα-κινηθεί-χαμηλότερα-474339

Η συρρίκνωση της οικονομίας το 2011 θα είναι μικρότερη του 4% που προβλέπεται για το 2010 και η χώρα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να μειώσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
«Θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη το 2011, αλλά πολύ λιγότερο αρνητική. Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει και πάλι και θα στηριχτεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας», σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το Reuters.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει ακόμα η πιθανότητα μικρότερης του 4% συρρίκνωσης για φέτος.
«Μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, οι Έλληνες θα αρχίσουν και πάλι τις δαπάνες», εκτίμησε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι η χώρα έχει καταφέρει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από μη καταβληθέντες φόρους το πρώτο εξάμηνο του έτους και έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αποκλείει αναδιάρθρωση
«Ολοένα και σωρεύονται οι αποδείξεις ότι η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί στο τέλος να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους», επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου σε άρθρο του στο περιοδικό The Banker.
Ο υπουργός αναφέρει ότι εξακολουθεί, παρά τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, να υφίσταται στους διεθνείς παρατηρητές η λανθασμένη πεποίθηση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και θα απαιτήσει κάποιο χρόνο να καταστεί αναντίρρητο γεγονός ότι αυτή δεν θα γίνει.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι παρά το γεγονός ότι ήταν σοβαρό το δημοσιονομικό και δομικό σοκ από την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η οικονομία βγαίνει περισσότερο ανθεκτική από όσο αναμενόταν και η ύφεση εφέτος θα είναι ηπιότερη απ’ ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει, παράλληλα, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Υπάρχουν, δηλώνει, κίνδυνοι πιθανών υπερβάσεων σε σημεία του προϋπολογισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία, στις δημόσιες εταιρίες και στα συνταξιοδοτικά ταμεία, και το ενδεχόμενο κόπωσης της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων.
Θεωρεί, επίσης, ότι η κρίση, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές οικονομίες, δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει, αλλά η ελληνική κρίση λειτούργησε σαν αφύπνιση για ολόκληρη την Ευρώπη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα τελεί υπό χρεοκοπία
Η χώρα βιώνει την μεγαλύτερη οικονομικοκοινωνική τραγωδία μετά τον πόλεμο τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να ξορκίσει την κατάσταση.
«Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με τις τοποθετήσεις του σε εφημερίδα και περιοδικό του εξωτερικού, αντί να καθησυχάσει, στην ουσία ομολογεί τη βαθιά και μακρόχρονη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Και η οποία, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι μπορεί να συρρικνωθεί το 2011, πέραν και των άκρως δυσμενών προβλέψεων του επικαιροποιημένου μνημονίου» σχολίασε ο Παν. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Στην πραγματικότητα η χώρα οδεύει ολοταχώς στη μεγαλύτερη οικονομικοκοινωνική τραγωδία μετά τον πόλεμο και σε ένα πραγματικό εφιάλτη! Όσο και αν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ξορκίζει την αναδιάρθρωση του χρέους, οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι η χώρα βιώνει και τα αλλεπάλληλα μνημόνια (με τη λεηλασία τους) και, ταυτόχρονα, τελεί υπό ουσιαστική χρεοκοπία! Το πραγματικό κρίσιμο δίλημμα για τη χώρα είναι: ή με την καταλήστευση των πιστωτών και τα τοκοχρεολύσια τους ή με την επιβίωση του τόπου, του λαού και της νεολαίας, με ένα ανορθωτικό προοδευτικό πρόγραμμα!» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου