ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία για την κάλυψη των εσόδων

αισιοδοξία-για-την-κάλυψη-των-εσόδων-503152

Η υστέρηση στο τομέα των εσόδων «μπορεί να καλυφθεί μέσα στους επόμενους μήνες» καθησύχασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Mega.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «στο επτάμηνο έχουμε ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους κατά 100 εκατομμύρια ευρώ και όσον αφορά την υστέρηση των 770 εκατομμυρίων ευρώ, αυτή μπορεί να καλυφθεί μέσα στους επόμενους μήνες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα καθώς και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «εξετάζουμε σχέδια και λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά».

Όπως διευκρίνισε, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ και σε κάποια προϊόντα.

Για το θέμα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και ήδη έχουμε εισπράξει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να βγει η οικονομία της χώρας από την ύφεση ώστε στη συνέχεια να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

«Η ίδια η μείωση του ελλείμματος δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Τα εταιρικά κέρδη

Στο μεταξύ, αλλαγές στην φορολόγηση των διανεμόμενων εταιρικών κερδών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μετανάστευση επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Μετά την έντονη αντίδραση μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και την διαπίστωση ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% διώχνει επενδύσεις από την χώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων ημερών υπό το βάρος που δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η υστέρηση των εσόδων και της ανάγκης να βρεθούν αμέσως νέες πηγές εσόδων που θα περιορίσουν κατά το δυνατόν τη μαύρη τρύπα μέχρι και το τέλος του έτους.

Οι αποφάσεις για τη φορολογία αναμένεται να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο για την αναδιοργάνωση των Εφοριών, το οποίο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Πάντως, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η υστέρηση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, η οποία αποδίδεται εκτός από την ύφεση στην οικονομία και στην έξαρση του λαθρεμπορίου που προκάλεσε η μεγάλη αύξηση της φορολογίας τους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου