ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμφαση στην ανάπτυξη

εμφαση-στην-ανάπτυξη-460687

Την κάθετη διαφωνία του σε ενδεχόμενες νέες αυξήσεις των φόρων εξέφρασε ο βιομηχανικός και εμπορικός κόσμος, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ΔΕΘ.

Οι δυνατότητες επιβολής νέων φόρων και περικοπών έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί και το μεγάλο διακύβευμα σήμερα είναι η ανάπτυξη τόνισε ο ΣΕΒ, στη συνάντησή του με εκπροσώπους της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ.

Ο Σύνδεσμος ζητά άμεση μείωση της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, άρση των εμποδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, άνοιγμα αγορών.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΣΕΒ για το 2011: «γίνεται πόλεμος» για να αποφύγουμε λουκέτα και απολύσεις, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του.

Ειδικότερα, ο ΣΕΒ στη συνάντηση του με το κυβερνητικό κλιμάκιο ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας «όχι σε νέες περικοπές και φόρους» και ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.

Επίσης στη συνάντηση τέθηκαν το χωροταξικό – αδειοδοτικό πλαίσιο, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς και το φορολογικό καθεστώς.

Ο ΣΕΒ σημείωσε ότι «η δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής πολιτικής -άρα και συντονισμού πολλών υπουργείων», και κάλεσε την κυβέρνηση με αφορμή τη ΔΕΘ να εκπέμψει ισχυρά, ξεκάθαρα και, κυρίως, έμπρακτα μηνύματα στους δημιουργικούς πολίτες της και στους ενδιαφερόμενους ξένους ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε συγκεκριμένα ότι οι δυνατότητες νέων περικοπών και νέων φόρων έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί, και ότι το μεγάλο διακύβευμα στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη για την οποία τίθενται δύο βασικές προϋποθέσεις: η μείωση του κράτους και η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος δεσμεύθηκε επίσης να επισημάνει και να ιεραρχήσει τα 30 πιο σημαντικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την άρση τους.

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση από την πλευρά του Συνδέσμου ότι «μια ορισμένη ρητορεία αναφέρεται συχνά στον ‘εργασιακό μεσαίωνα’ που δήθεν επικρατεί στη χώρα μας, αντίθετα, με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, στην Ελλάδα επικρατεί επιχειρηματικός μεσαίωνας».

Στη συνάντηση, στην οποία μετείχαν και οι τρεις αντιπρόεδροι του ΣΕΒ κ.κ. Ε.Βιδάλης, Α.Καλλιτσάντσης και Χ.Κυριαζής οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου επεσήμαναν ότι «το 2011 θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν με δανεικά και κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση».

Στις ειδικότερες προτάσεις του ΣΕΒ για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους, η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης, η άρση των εμποδίων -νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών- που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα, η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων, το άνοιγμα όλων των αγορών και η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν κοινή διαπίστωση με τους υπουργούς ότι το μεγάλο διακύβευμα αυτή την στιγμή είναι η ανάπτυξη. «Γίνεται πόλεμος» πρόσθεσε για να αποφύγουμε λουκέτα και περισσότερες απολύσεις, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι με τους αρμόδιους υπουργούς «μιλούμε την ίδια γλώσσα».

Για τα θέματα χωροταξίας και αδειοδότησης των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και να διαμορφωθεί ένα νέο φιλικό τοπίο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και ότι για τον λόγο αυτό ο Σύνδεσμος ζήτησε να παρίσταται στην συνάντηση η υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο είπε ότι ο ΣΕΒ έχει αυξημένες απαιτήσεις από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος όπως είπε πρέπει να είναι σύμμαχος των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, επισημάνθηκε ότι η φορολόγηση των μερισμάτων ειδικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι καταστροφική τονίστηκε ωστόσο ότι ο ΣΕΒ σε αυτή τη φάση δεν θέτει θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει οδυνηρές αλλά αναγκαίες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, αναφέρει ωστόσο ότι όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά επιτελεσθούν, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ, θα υπάρξει πραγματική δημοσιονομική βελτίωση, θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα είναι εφικτή η μείωση της υπέρμετρης φορολογίας.

«Το επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και πλήρες πρόγραμμα δράσης -στο πλαίσιο και στα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το Μνημόνιο», καταλήγει ο ΣΕΒ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου