ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο-ρεκόρ 2,4 δισ. ευρώ στην Google από την Κομισιόν

πρόστιμο-ρεκόρ-24-δισ-ευρώ-στην-google-από-την-414651

Πρόστιμο-ρεκόρ που φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Google.

Η Google διετάχθη να σταματήσει τις πρακτικές αυτές εντός 90 ημερών, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμο έως και 5% του παγκόσμιου τζίρου της Alphabet.

Η Κομισιόν εκτιμά πως η εταιρεία εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση που κατέχει στην online αναζήτηση ώστε να ωθεί χρήστες στην υπηρεσία αγορών Google Shopping, δημιουργώντας ένα αθέμιτο περιβάλλον σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Οι Βρυξέλλες διεξάγουν ακόμα δύο ξεχωριστές έρευνες σε βάρος της Google.

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά από έρευνα επτά ετών, που οδήγησε σε υποβολή παραπόνων από ανταγωνίστριες εταιρείες όπως το αμερικανικό site αξιολόγησης Yelp, το TripAdvisor, το βρετανικό site σύγκρισης τιμών Foundem News Corp κ.ά.

Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εταιρεία. Το 2009 είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 1,06 δισ. ευρώ στην Intel.

Η υπόθεση του Google Shopping μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού κολοσσού στην τεράστια αγορά της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς στο στόχαστρο της Επιτροπής βρίσκεται ουσιαστικά η σύνδεση της μηχανής αναζήτησης της Google με το υπόλοιπο «οικοσύστημα» κερδοφόρων υπηρεσιών που προσφέρει.

Η Google ούτως ή άλλως αναμένεται να προσβάλει κάθε επιβολή προστίμου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, παρατείνοντας τη διαμάχη με την Ε.Ε. για αρκετά χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου