ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γοργά βήματα, αλλά και νέες προκλήσεις»

γοργά-βήματα-αλλά-και-νέες-προκλήσει-486788

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος της ενδυνάμωσης του ελληνικού τραπεζικού τομέα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Τη δήλωση αυτή έκανε απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ταμείο έχει ταχθεί υπέρ της εμπλοκής ξένων τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

"Στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας γίνονται σημαντικά βήματα για την ενδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού τομέα", τόνισε ο κ. Ράις αλλά συμπλήρωσε ότι οι συγκεκριμένες επιλογές που θα γίνουν αφορούν την ελληνική κυβέρνηση.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά, ωθούμενο κυρίως από την πιστή εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μερικές εκ των οποίων – όπως είναι αυτές του ασφαλιστικού συστήματος και της αγοράς εργασίας – προχωρούν με ταχείς ρυθμούς που συχνά προηγούνται των προβλεπομένων χρονικών περιθωρίων.

Επισήμανε ότι στόχος παραμένει η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική ανάπτυξη, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι “εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι και προκλήσεις”.

Τέλος, υπογράμμισε για πολλοστή φορά ότι καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να διέπονται, όπως είπε, από κοινωνική δικαιοσύνη και να πλήττουν όσο το δυνατόν λιγότερο τις οικονομικά ασθενείς ομάδες του ελληνικού πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επελέγησαν από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή διεθνείς οίκοι (Deutsche Bank AG London Branch, HSBC BANK PLC και Lazard Freres SAS), ώστε να εξετάσουν τον τρόπο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι σύμβουλοι θα έχουν διττή αποστολή: Αφ’ ενός να γνωμοδοτήσουν τόσο για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), όσο και για την πρόταση της ΑΤΕ να συγχωνευθεί με το ΤΤ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου