ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είχαμε προβλέψει το αδιέξοδο

είχαμε-προβλέψει-το-αδιέξοδο-477291

Για επιβεβαίωση και επαλήθευση των προβλέψεων της «για δραματικά αδιέξοδα», σχετικά με τις συνέπειες της εφαρμογής του μνημονίου στην πραγματική οικονομία, μιλά η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις τοποθετήσεις παραγωγικών φορέων ενόψει της ΔΕΘ.

Σε υπόμνημά του στον πρωθυπουργό το ΕΒΕΑ ζητά «άμεση τροποποίηση των όρων του Μνημονίου, ώστε να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα και να αποδώσουν», ενώ παρεμφερές αίτημα διατύπωσε και η ΓΣΕΒΕΕ.

Με αφορμή τις τοποθετήσεις των φορέων, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, εγκαίρως, προειδοποίησε την κυβέρνηση για τα δραματικά αδιέξοδα του μνημονίου και πρότεινε παράλληλα συγκεκριμένες λύσεις εξόδου από την κρίση και απεμπλοκής από το Μνημόνιο.»

»Τα ίδια λένε σήμερα και όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων με πιο πρόσφατη τη παρέμβαση του Προέδρου του ΕΒΕΑ».

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου απέστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΕΒΕΑ για την ελληνική οικονομία εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Καθαρά κέρδη για την Εθνική

Στα 146 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της ΕΤΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2010, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.

Τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 79% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 708 εκατομμύρια. Παραμένουν όμως καλύτερα του μέσου όρου των προβλέψεων για 132,5 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, η ΕΤΕ γύρισε σε ζημίες ύψους 159 εκατ. ευρώ από κέρδη 426 εκατομμυρίων, στην Τουρκία τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 15% στα 251 εκατ. ευρώ και σε ΝΑ Ευρώπη και Κύπρο μειώθηκαν κατά 16% στα 54 εκατ. ευρώ.

Η κερδοφορία προ προβλέψεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων αυξήθηκε κατά 6%, ενώ οι προβλέψεις ανήλθαν σε 649 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 31% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου, ειδικά στο δεύτερο φετινό τρίμηνο ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των ζημιών από διαπραγματευτικές πράξεις και της μη επανάληψης έκτακτων φόρων που επιβάρυναν το πρώτο τρίμηνο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου