ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς πλειστηριασμούς και για οφειλές κάτω των 300.000 ευρώ

προς-πλειστηριασμούς-και-για-οφειλές-427550

Στην άρση του ορίου ελάχιστης οφειλής για τον εκπλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών προσανατολίζονται οι συμβολαιογράφοι.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα διενεργούν πλειστηριασμούς για οφειλές άνω των 300.000 ευρώ. Η σχετική πρόταση, όπως λέει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας, αναμένεται να συζητηθεί στα αρμόδια όργανα την επόμενη εβδομάδα, με στόχο, εφόσον συμφωνηθεί, να τεθεί σε ισχύ ακόμα και άμεσα.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα σηματοδοτήσει την άρση της προστασίας των δανειοληπτών που δεν έχουν κάνει ένταξη στο νόμο 3869, γνωστό ως νόμο Κατσέλη.

Η προσφυγή στον σχετικό νόμο -στον οποίο έχουν καταφύγει πάνω από 150.000 οφειλέτες- αποτελεί πλέον και τη μόνη προστασία και μάλιστα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πρώτη κατοικία. Στην απελευθέρωση του ορίου για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων προσανατολίζονται οι συμβολαιογράφοι της χώρας, στοχεύοντας ουσιαστικά στην ενεργοποίηση του μέτρου που παραμένει «παγωμένο» επί περίπου δέκα μήνες, λόγω της παρατεταμένης αποχής του κλάδου.

Η προοπτική απελευθέρωσης των πλειστηριασμών αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές των οφειλετών, αλλά και της αγοράς, καθώς θα πρόκειται για ενεργοποίηση του μέτρου έπειτα από πολλά χρόνια. Αλλωστε, την απελευθέρωση ευνοεί και η πλατφόρμα για τη διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά, που έχει ήδη παραδοθεί για πιλοτική δοκιμή στους συμβολαιογράφους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου