ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδει τις φήμες για νέα μέτρα

διαψεύδει-τις-φήμες-για-νέα-μέτρα-473957

Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, τόνισε, σε ομιλία του, την Τετάρτη, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο ή νέα, πρόσθετα μέτρα στην οικονομία.

«Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σχετικά με την αναμενόμενη συρρίκνωση της οικονομίας το 2010 είπε ότι θα είναι χαμηλότερη από 4%.

«Η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση, αλλά σε μια ύφεση πιο ρηχή απ’ αυτή που αρχικά αναμενόταν […] συνολικά ο χρόνος θα κλείσει με μια καλύτερη επίδοση από αυτή που προβλέπεται στο πρόγραμμα, τη συρρίκνωση κατά 4%».

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τα σενάρια για νέα μέτρα στην οικονομία.

«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχει ένα κείμενο μνημονίου το όποιο θα επικαιροποιείται […] όπως γίνεται με την εξειδίκευση για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην υπαγωγή προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που εξετάζει το υπουργείο.

«Επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως για παράδειγμα τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%. Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.

«Παραμένουμε στη θέση μας. Θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ρευστότητα αυτή θα δοθεί με ένα προαπαιτούμενο, την κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα χωριστά».

» Μόνο έτσι θα δοθούν τα χρήματα αυτά στις ελληνικές τράπεζες. Τα χρήματα αυτά πρέπει και θα πάνε στην πραγματική οικονομία και στην πιστωτική επέκταση, θα πάνε στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης».
Υπό αυστηρούς
όρους οι νέες εγγυήσεις
στις τράπεζες

Προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των νέων εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες είναι η κατάθεση σχεδίου πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία, αν και προσπάθησε να αποδείξει ότι η η εγγυοδοσία αυτή των τραπεζών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύγκλιση με την πολιτική της ΝΔ, δεν απέφυγε τα ειρωνικά σχόλια από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που τελικά όμως υπερψήφισε την τροπολογία.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσαν τα μικρότερα κόμματα, που αμφισβήτησαν ευθέως τις διασφαλίσεις ότι τα χρήματα θα καταλήξουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και καταψήφισαν.

Η Αριστερά δε, έθεσε και το εξής ζήτημα: «δεν θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει ένας απολογισμός με του πού δόθηκαν τα προηγούμενα 25 δισ.;».

«Δεν χαρίζουμε τίποτα στις τράπεζες και η κίνησή μας δεν συνεπάγεται την αυτόματη παροχή εγγυήσεων 25 δισ. Τους δίνουμε την δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, κατόπιν υποβολής σχετικού σχεδίου από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, ώστε να διοχετευτούν χρήματα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός στη Βουλή.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η πρόσθετη αυτή εγγυοδοσία, (με την οποία αναπροσαρμόζονται τα ποσά τα οποία προέβλεπε ο νόμος Αλογοσκούφη του 2008), δεν συνιστά σύγκλιση της κυβερνητικής πολιτικής με εκείνην της ΝΔ, αλλά τουναντίον διατήρηση της «ριζικής διαφοράς τους», καθώς η ρύθμιση, σκοπεί μεν στην ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με τελικό αποτέλεσμα την ενίσχυση της «πραγματικής οικονομίας, των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Πρόκειται για μια «παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα», τόνισε με έμφαση ο υπουργός.

Τα επιχειρήματα ωστόσο αυτά δεν φαίνεται να έπεισαν την Νέα Δημοκρατία, που αν και υπερψήφισε την τροπολογία, ο εκπρόσωπος της δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βολές για την «ανακολουθία» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας τη στάση του όταν ως αντιπολίτευση έκρινε το αντίστοιχο νόμο Αλογουσκούφη για τη στήριξη των τραπεζών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου