ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup

αισιοδοξία-στις-βρυξέλλες-για-συμφων-429060

Αισιοδοξία για συμφωνία στο σημερινό Eurogroup επικρατεί στις Βρυξέλλες, ενώ χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας γραφόταν το προσχέδιο της συμφωνίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σημερινό EuroWorking Group, που θα προηγηθεί της συνόδου των υπουργών Οικονομικών, το τελικό κείμενο.

Χαρακτηριστική ήταν η προχθεσινή δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης ο οποίος τόνισε πως η πιθανότητα συμφωνίας είναι σχεδόν βέβαιη και η Αθήνα γνωρίζει τα όρια των δανειστών.

Δεδομένη είναι η θετική τοποθέτηση των θεσμών ως προς την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης καθώς η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα.

Για το χρέος θα γίνει απλά μια περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016 και δεν πρόκειται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση πριν τις γερμανικές εκλογές.

Υπάρχει και η πιθανότητα στη σημερινή απόφαση να υπάρχει και αναφορά στην πρόταση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ για σύνδεση ανάπτυξης με αποπληρωμής του χρέους αλλά με ελάχιστες λεπτομέρειες.

Η θετική έκβαση του Eurogroup, όπως και η αποσαφήνιση των μέτρων του χρέους, διευκολύνουν τον Μάριο Ντράγκι να κάνει μια εισήγηση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, αναγκαίο στοιχείο δεδομένης της έλλειψης προόδου στο θέμα του χρέους. Η ένταξη θεωρείται βέβαιη χρονικά, καθώς ακόμα και αν δεν ανανεωθεί η συνέχεια του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, η τελική του κατάργηση θα πάρει μήνες.

Παράλληλα μια θετική δήλωση στο σημερινό Eurogroup ανοίγει το δρόμο και για τη Κριστίν Λαγκάρντ να εισηγηθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ έτσι ώστε να συμμετέχει και το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Από τη πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών δήλωση στη «Le Parisien» πως οι δανειστές θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του και πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου