ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνηγορία του Ολι Ρεν για την Ελλάδα

συνηγορία-του-ολι-ρεν-για-την-ελλάδα-497665

Πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, σε άρθρο του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Ο τίτλος του άρθρου είναι " Ελληνική αναγέννηση" και στο κείμενο αναφέρει τη σημαντική μεταστροφή από το αρνητικό κλίμα και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Μαρτίου του 2010 για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, προς μια θετική προοπτική εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και αποκατάστασης της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

Αφού επικαλείται τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για επικείμενη κατάρρευση του ευρώ που εμφανίζονταν την περασμένη άνοιξη, σημειώνει ότι το κλίμα σταδιακά αλλάζει καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει δραστικά και συχνά επώδυνα μέτρα υλοποιώντας με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι από την πρώτη αποτίμηση της Επιτροπής προκύπτει πως η Αθήνα διέψευσε τους αμφισβητίες, καθώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης οδηγεί στην επιστροφή σε μακροοικονομική εξυγίανση και σε μια πιο ισορροπημένη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Τονίζει ότι με τα μέτρα λιτότητας που ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ και τις σημαντικές διαρθρωτικές τομές στο εργασιακό καθεστώς, στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η Ελλάδα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι μερικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν ταχύτερα του προβλεπομένου, αλλά σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία εάν θέλει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σημειώνει ότι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς σε κρίσιμους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές και μια σειρά από κλειστά επαγγέλματα.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα δύναται να εκπλήξει τις αγορές επιτυγχάνοντας κάποιους από τους στόχους του προϋπολογισμού πριν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

Φρένο στα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους

Ο επίτροπος απορρίπτει τα σενάρια που επιμένουν ότι η Ελλάδα θα εξαναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι μεν φιλόδοξο, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικό.

Προβλέπει μάλιστα ότι τελικά θα σημειωθούν μεγαλύτεροι του προβλεπομένου ρυθμοί ανάπτυξης. Επισημαίνει ότι όσοι επιμένουν στα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν υπολογίζουν τα τεράστια κόστη μιας τέτοιας εξέλιξης τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ευρωζώνη, αλλά και για παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, σημειώνει, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ.

Αφού εκτιμά ότι στις αγορές εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μιας σταδιακής αλλαγής στην αίσθηση που επικρατεί για την Ελλάδα, εκφράζει την πεποίθηση ότι με τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος θα υποχωρήσουν και οι αρνητικές προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για κινδύνους.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου