ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φούσκωσε» κατά 12 δισ. ευρώ

φούσκωσε-κατά-12-δισ-ευρώ-488325

Στα 316,954 δισ. ευρώ ανήλθε στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου 2010, από 310,387 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 7,465 δισ. ευρώ από 7,159 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου, ενώ οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνονταν σε 25,496 δισ. ευρώ από 25,408 αντίστοιχα.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η μεταβολή του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 που ανήλθε στα 6,57 δισ. ευρώ, κατά κύριο λόγο, αντανακλά το ταμειακό έλλειμμα του δευτέρου τριμήνου του 2010 ύψους 5,69 δισ. ευρώ, ενώ η υπόλοιπη αύξηση οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου και σε αναπροσαρμογές στην αποτίμηση τιμαριθμοποιημένου χρέους.

Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2010 η αύξηση του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 18,43 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των διαθεσίμων κατά 6,36 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών αυτό υποδηλώνει ότι η πραγματική «αύξηση» ανέρχεται 12 δισ. ευρώ και ακολουθεί την αύξηση του ελλείμματος. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 η πραγματική αύξηση – συνυπολογίζοντας και την μεταβολή των διαθεσίμων – του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 22,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι μεταβολές του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης εξελίσσονται μέσα στα καθορισμένα πλαίσια του προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής του οποίου ένας από τους βασικούς στόχους αποτελεί η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του Δημόσιου Χρέους και η επαναφορά του σε βιώσιμη για την οικονομία τροχιά.

Δημοσκόπηση του Reuters

Στο 43% ανήλθε το ποσοστό των οικονομολόγων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέσα στην επόμενη πενταετία, έναντι 33% τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters χθες.

Σε σύνολο 60 οικονομολόγων, οι μισοί έδωσαν πιθανότητα άνω του 50% για αναδιάρθρωση χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας και 10% μόνο πιθανότητα για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους ακούγεται λογική για υπερχρεωμένες χώρες μόνο, άρα είναι πιθανή για την Ελλάδα, αλλά όχι για τις άλλες τρεις χώρες της δημοσκόπησης», είπε ο Luca Mezzomo στην Inteza Sanpaolo.

Περιορισμένες είναι και οι πιθανότητες αποχώρησης κάποιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη τα επόμενα πέντε χρόνια. Από τους οικονομολόγους, 54 είπαν ότι το ενδεχόμενο είναι απίθανο ή πολύ απίθανο, ενώ μόλις έξι το χαρακτήρισαν ως πιθανό ή πολύ πιθανό.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος Στέφεν Λιούϊς, του οίκου «Μόνιμεντ Σεκιούριτις», «μέσα σε πέντε χρόνια, όμως, που είναι μακρά περίοδος, πολλές συμφορές μπορούν να βρούν τους πιστωτές που κρατούν κρατικά χρεώγραφα, στο πλαίσιο μιας δεινοπαθούσας παγκόσμιας οικονομίας, που είναι ακόμα μακριά από τη ρύθμιση των τωρινών μεγάλων προβλημάτων της».

Ενας ακόμη χρόνος ύφεσης για την ευρωζώνη

Στην ευρωζώνη, τα συμπτώματα της ύφεσης θα επιμείνουν τουλάχιστον για ένα έτος ακόμη, όπως προκύπτει από τη σημερινή (Πέμπτη) δημοσίευση δημοσκόπησης με τη συμμετοχή 60 οικονομολόγων, του πρακτορείου Reuters.

«Για καιρό ακόμα οι κυβερνήσεις θα πασχίζουν με τα τεράστια χρέη, που δημιουργήθηκαν στην προσπάθειά τους να στηριχτούν με κρατικά κονδύλια οι οικονομίες σε ύφεση» συμφώνησαν όλοι οι οικονομολόγοι.

Όμως, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη αντιπροσωπεύει η πολύ ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης συμφώνησαν οι 60 οικονομολόγοι, ενώ κίνδυνοι για παράταση της ύφεσης προκύπτουν και από τη δημοσιονομική λιτότητα και από την υπερχρέωση των οικονομιών της ευρωζώνης.

Οι 55 από τους 60 οικονομολόγους όρισαν την ύφεση αυτή ως την παραμονή των διαφορών αποδόσεως (σπρεντς) των 10ετών κρατικών ομολόγων «άνω των 100 μονάδων βάσεως πάνω από την απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων», που συμφωνούν ότι θα διαρκέσει ένα ακόμα έτος.

Ωστόσο υπάρχουν και οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις: 26 οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ύφεση θα παραταθεί για 24 ακόμα μήνες στη 16μελή ευρωζώνη.

Τους οικονομολόγους απασχολεί και η δημοσιονομική λιτότητα, που είναι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να τιθασευτούν χρόνια πολύ μεγάλα δημόσια ελλείμματα.

Εκτιμούν ότι η οικονομική αυτή περιοριστική πολιτική θα ζημιώσει την ανάπτυξη των εν λόγω οικονομιών.

Το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου η ανάπτυξη στην ευρωζώνη «έτρεξε» με τον αναιμικό ρυθμό 1,0%, με κύρια αιτία την ανάσχεση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Με ετήσια αναγωγή, προκύπτει ανάπτυξη 2,4% το τρίμηνο αυτό, από 3,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το εύρος του δημοσίου ελλείμματος και το ποσοστό των ανέργων την ίδια ώρα αυξάνονται ανησυχητικά.

Πάντοτε, εδώ και 40 χρόνια, μία πολύ ήπια αμερικανική ανάπτυξη καθηλώνει τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως επισήμανε η οικονομολόγος Σλαβένα Ναζάροβα, που δουλεύει για την «Κρεντί Αγκρικόλ στη Γαλλία. Ακόμη, προσθέτει, η κάμψη στην παγκόσμια ζήτηση έχει επίσης αρνητική επίπτωση στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ελληνική κυβέρνηση «έλαβε μέτρα πρωτοφανή» όσο και απαραίτητα, για να καμφθεί το δημόσιο έλλειμμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου