ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση δανείων που δεν εξοφλούνται

αύξηση-δανείων-που-δεν-εξοφλούνται-479643

Επιβάρυνση των τραπεζών μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπει ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην Ελλάδα προβλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.

Ο νέος νόμος για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα αυξήσει τις περιπτώσεις αδυναμίας αποπληρωμής δανείων και θα περιορίσει την δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν κεφάλαια από επισφαλή στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ανέφερε η Fitch χθες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ακριβείς επιπτώσεις δεν είναι ακόμη γνωστές, αλλά αναμένεται να υπερβούν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης χρεών που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον οίκο, και υπό τις νέες συνθήκες, τα καταναλωτικά δάνεια και τα υψηλά στεγαστικά δάνεια σε σχέση με την αξία της κατοικίας είναι οι πιο επισφαλείς κατηγορίες ενεργητικού.

«Η νέα ρύθμιση στην ουσία μεταθέτει την διαπραγματευτική δύναμη από την τράπεζα στον δανειζόμενο», είπε ο Alessandro Settepani της Fitch.

«Αυτό από μόνο του θα ασκήσει πίεση όσον αφορά στις ανακτήσεις κεφαλαίων από τα χαρτοφυλάκια των χορηγήσεων των τραπεζών, ακόμα και σε περιπτώσεις που η δικαστική οδός δεν έχει επιλεχθεί από τον δανειολήπτη», πρόσθεσε.

Η Moody’s διόρθωσε

Η Moody’s Investors Service είπε χθες ότι διόρθωσε και απέσυρε την αξιολόγηση ομολόγων σε ξένο νόμισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η κεντρική τράπεζα δεν θα εκδίδει ομολόγα σε συνεχή βάση.

«Λόγω διοικητικού λάθους, οι αξιολογήσεις της ΤτΕ εκ παραδρομής εξαιρέθηκαν από αρκετές αξιολογήσεις που σχετίζονται με την Ελληνική Δημοκρατία […] Εκ του νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία έχει την ευθύνη των πληρωμών των ομολόγων που δεν έχουν ακόμη λήξει», είπε η Moody’s, σύμφωνα με το Reuters.

H Moody’s ανέφερε ότι μείωσε τη σύστασή της για την ΤτΕ σε Ba1 από A2 με προοπτικές σταθερές, σε εναρμόνιση με την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε ξένο νόμισμα.

Ο οίκος είπε ότι η τελευταία αναθεώρηση της αξιολόγησης της ΤτΕ θα έπρεπε να είχε γίνει στις 14 Ιουνίου, όταν υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδα κατά τέσσερις βαθμίδες σε «junk» από Α3 σε Βα1).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου