ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διέρρευσαν τα πρακτικά του Eurogroup. Το παρασκήνιο

διέρρευσαν-τα-πρακτικά-του-eurogroup-το-παρασ-453269

Μόνο καλό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που έδιναν όλες οι πλευρές, τα πρακτικά δείχνουν πως υπήρξε ένταση και η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, το οποίο δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Eurogroup στις 22 Μαΐου, προκύπτει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις και δεν θα δεχόταν τίποτα πέραν της απόφασης του 2016. Δείτε μερικά αποσπάσματα από τα «καυτά» πρακτικά της συνεδρίασης.

Η τοποθέτηση Σόιμπλε

«Ας μην έχουμε αυταπάτες. Πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία. Το αφήγημα ήταν ότι σήμερα χρειαζόμασταν σαφήνεια, κάποιοι άλλοι το είχαν πει αυτό, όχι εγώ. Το 2016 είχαμε μια καθαρή δήλωση και το αφήγημα ήταν ότι σήμερα θα λαμβάναμε απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα – όχι όσα συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ότι θα φτάσουμε σε καλύτερη λύση απ’ αυτή που είχαμε στα χέρια μας σήμερα. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σε όσα έχουμε αποφασίσει και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το αφήγημα με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος επειδή κάποιοι από μας υπερέβησαν την εντολή που είχαν για επίτευξη λύσης και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι». Αυτή ήταν η τοποθέτηση Σόιμπλε και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο μπήκε φρένο για επίτευξη λύσης στο ελληνικό ζήτημα την περασμένη Δευτέρα.

Ο Τσακαλώτος φοβήθηκε μην προκαλέσει πολιτική κρίση
Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στους ομολόγους του ότι συνομίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό πολλές φορές, πως εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του.
«Εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές» είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Γαλλία και Ιταλία υποστήριξαν την Ελλάδα
Οι υπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας εξέφρασαν την κατανόησή τους στη θέση της Ελλάδας, με τον κ. Πάντοαν να προσθέτει ότι «μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα θα πυροδοτούσε χρηματοπιστωτική κρίση. Οταν ξεκινά τέτοια κρίση, δεν ξέρουμε πώς να τη σταματήσουμε», είπε ο κ. Πάντοαν.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρόυνο Λεμέρ στήριξε πλήρως τις προσπάθειες της Ελλάδας λέγοντας ότι η πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι δεν φανερώνει «καθαρή λύση», ότι είχε δυσκολία να καταλάβει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και ότι η Γαλλία προτιμούσε 17 έτη επιμήκυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα 2% (σ.σ. μετά το 2022).
«Ομως δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση, εάν το ΔΝΤ παραμένει ή όχι -δεν μπορεί να είναι μισό-μισό. Εάν δεν είναι μαζί μας το ΔΝΤ, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δώσει το QE» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η Τορπίλη Τόμσεν
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το χρέος, όταν πήρε τον λόγο ο κ. Τόμσεν είπε τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».
Ουσιαστικά τότε τορπίλισε τη συνεδρίαση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπογραμμίζει ότι η λύση πρέπει να είναι καθαρή, αξιόπιστη, ώστε να δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. «Νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» είπε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, που συμπλήρωσε ότι οι αγορές περιμένουν το QE και ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δείξει ότι απλά μεταθέτει τις αποφάσεις για αργότερα.

Η παρέμβαση Ντάισελμπλουμ
Ο κ. Ντάισελμπλουμ παρενέβη αναφέροντας ότι η απόφαση του 2016 λέει τι μπορεί να γίνει και όχι τι δεν μπορεί να γίνει και ότι υπάρχουν όρια. «Δεν μπορούμε να πάμε πίσω στα κοινοβούλια και να ζητήσουμε επιπλέον εγγυήσεις από τον EFSF, σας στο λέω, η Ολλανδία θα πει όχι. Οσο για την ανάπτυξη, υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις. Το έχουμε ενσωματώσει εκεί που αναφέρεται ότι χρειάζεται νέα αξιολόγηση βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ».

Η συνεδρίαση διεκόπη για 4 ώρες με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ξεχωριστές επαφές με ΔΝΤ, Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα. Τελικά όταν επέστρεψαν στην αίθουσα οι υπουργοί ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η δήλωση (statement) δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα και ότι αποσύρει τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων που ήταν στο τραπέζι. Ο κ. Τσακαλώτος πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι συνομίλησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό πολλές φορές, ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεσμεύεται να τελειώσει τα prior actions και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το χρέος. «Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο Ελληνας υπουργός.

Ας σημειωθεί ότι στα πρακτικά περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομέρειες: Πώς αντέδρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το τηλεφώνημα στον Τσίπρα, οι παρεμβολές του Πολ Τόμσεν, το διάλειμμα των 4 ωρών για να ηρεμήσουν τα πνεύματα κλπ.

Πηγή: Euro2day.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου