ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει το κρίσιμο Eurogroup

ξεκινάει-το-κρίσιμο-eurogroup-457345

Ξεκινάει σε λίγη ώρα το κρίσιμο για το μέλλον της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους Eurogroup στις Βρυξέλλες, στη σκιά των δηλώσεων του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ανέφερε προσερχόμενος ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Αναμένουμε από τους θεσμούς την έκθεση και ελπίσουμε ότι σήμερα θα φτάσουμε σε μια λύση», σχολιάζοντας επίσης ότι «συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά».

Όμως, ανέφερε επίσης ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ θα γίνει προσπάθεια ώστε να συνεχίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του.

Το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του νέου Γάλλου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την οποία -σύμφωνα με το Reuters- ο Emmanuel Macron είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμεί να δει ελάφρυνση χρέους στο προσεχές διάστημα.

«Ο πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, που θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος» δήλωσε στο πρακτορείο πηγή από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό είναι το σχέδιο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, το οποίο θα υποστηρίξει στο Eurogroup στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι «μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές».

Ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως «η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους».

Οι τελευταίες διαρροές εμφανίζουν αυξημένο το ποσοστό που αφορά την παράταση της εκκρεμότητας, καθώς ΔΝΤ-Βερολίνο έχουν κάνει μεν βήματα προσέγγισης, ωστόσο η μεταξύ τους απόσταση δεν έχει μηδενιστεί. Το Μαξίμου από την πλευρά του δεν αφήνει καμία πιθανότητα να τιναχτεί η προσπάθεια στον αέρα, δηλαδή να μην βρεθεί λύση και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αρμόδια στελέχη μάλιστα διευκρινίζουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει καν επεξεργαστεί σχετικό plan B, επικαλούμενα τις διαβεβαιώσεις που έχουν φτάσει στον πρωθυπουργό από κεντρικούς «παίκτες», όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και η Άγκελα Μέρκελ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου