ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για να μείνουμε εντός στόχων

μέτρα-για-να-μείνουμε-εντός-στόχων-482156

Σε συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν ως το τέλος του έτους 26,4 δισ. ευρώ προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, ώστε ο προϋπολογισμός να μείνει εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται μπαράζ ελέγχων μέσω του ΣΔΟΕ, ειδικοί έλεγχοι από νέα ομάδα Ράμπο σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο Δημόσιο και «ραβασάκια» της Εφορίας για την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σχέδιο άμεσης ανάγκης τεσσάρων σημείων:

Σαρωτικούς ελέγχους, μέσω του ΣΔΟΕ, σε ελεύθερους επαγγελματίες. Από τα πρόστιμα που θα επιβληθούν, η κυβέρνηση στοχεύει να έχει συγκεντρώσει ως το τέλος του έτους 5 δισ. ευρώ (2,4 δισ. στο εξάμηνο).

«Ράμπο» για έχοντες και κατέχοντες. Το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων και επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ διάγουν πολυτελή βίο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο προβλέπει τη συγκρότηση πέντε ειδικών ομάδων δράσης για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών, την ενίσχυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών την εντατικοποίηση των ελέγχων σε έχοντες και κατέχοντες και τη σύσταση ειδικής ομάδας Ράμπο για φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.

Κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο Δημόσιο. Η αρχή έγινε σε Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έδειξε ότι 279 φορολογούμενοι επιμένουν να μην πληρώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,68 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, για το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων σε συνάρτηση με την ακίνητη περιουσία, ενώ θα εφαρμοστούν τεκμήρια διαβίωσης και πόθεν έσχες, που έχουν προγραμματιστεί να αποδώσουν έξτρα έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Ραβασάκια της Εφορίας. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, η Εφορεία ετοιμάζεται να ζητήσει την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009, ενώ θα αποσταλούν και σημειώματα για την είσπραξη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010. Επιπλέον, όσοι δήλωσαν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά 1% επί του καθαρού ατομικού εισοδήματος.

Κατάρτιση προϋπολογισμού

Τα παραπάνω μέτρα λαμβάνονται τη στιγμή που ξεκινά η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου. Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τη μεταφορά στο συντελεστή ΦΠΑ 23% προϊόντων και υπηρεσιών που τώρα φορολογούνται με 11%, καθιέρωση «πράσινων τελών» και φορολόγηση των αυθαιρέτων.

Εν όψει της ΔΕΘ

Κρατικές τράπεζες, δημοσιονομικά, κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΚΟ και «κοινωνικό πακέτο», είναι τα πέντε θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί από την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου και της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας στα τέλη Οκτωβρίου.

Η κακή πορεία των εσόδων που κορυφώθηκε τον Ιούλιο, παρά τις εξηγήσεις περί καθυστέρησης της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που έδωσαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να διορθωθεί.

Ο ρυθμός αύξησης για τον Αύγουστο θα πρέπει να πλησιάσει αν όχι να ξεπεράσει το στόχο για αύξηση 12,7% από το 3,3% που καταγράφεται για το επτάμηνο.

Επίσης, θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι δύο διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ (τα έσοδα του οποίου καταγράφουν στο επτάμηνο μείωση 5%) θα έχουν θετική επίδραση στα δημόσια έσοδα μέχρι και το τέλος του 2010.

Παράλληλα, θα πρέπει (κατ’ εντολή της τρόικας) να συνταχθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο για τη σταδιακή οικονομική εξυγίανση των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης.

Μαζί με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων την κρίσιμη πρώτη χρονιά υλοποίησης του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προωθήσει όλα τα σημεία που του επισήμαναν οι ελεγκτές της τρόικας κατά την αποχώρησή τους από την Αθήνα στις αρχές Αυγούστου.

Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές ο υπουργός θα πρέπει να προωθήσει το θέμα του «μετασχηματισμού» των κρατικών τραπεζών, αλλά και την εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται η οικονομική πολιτική το επόμενου χρόνου, ειδικά για την εντός μνημονίου εποχή, απαιτούν μεγάλη και πολύ προσεκτική προετοιμασία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου