ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιάνουν δουλειά οι «Ράμπο» της Εφορίας

πιάνουν-δουλειά-οι-ράμπο-της-εφορία-491870

Στο στόχαστρο των ειδικών ελέγχων του ΣΔΟΕ μπαίνουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, καθώς θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα με «ράμπο» του Σώματος, με στόχο να εισρεύσουν σημαντικά ποσά από πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα έναντι του στόχου που καταγράφεται από την αρχή του χρόνου και αγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα σχετικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων ή για την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτκά, το υπουργείο αναφέρει:

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά για λήψη πρόσθετων μέτρων ή για απαίτηση της τρόικας για περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρονται τα εξής:

Αντίθετα με ό,τι λέγεται, ο Προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Είμαστε με ασφάλεια 1 δισ. ευρώ πιο κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε κατά 39,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5%, που είχε καθοριστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

Η υστέρηση των εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ που αναφέρεται σε δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται μια υστέρηση της τάξης των 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Το γεγονός της μικρής αυτής υστέρησης οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2010 εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.

Επιπρόσθετα, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. για τον Ιούλιο του 2010 δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων, ενώ επίκειται και η είσπραξη του Ε.Τ.ΑΚ. για το έτος 2009. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες και μέτρα αναφορικά με την ενίσχυση των εσόδων, όπως το σχέδιο δράσης για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών, που έχει αρχίσει να αποδίδει, και τα 2,5 δισ. ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε το Σ.Δ.Ο.Ε..

Στο σκέλος των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%, ενώ οι καταβολές τόκων για τον Ιούλιο εμφανίζονται μεν αυξημένες, αλλά αφορούν περίπου το 25% των τόκων του έτους. Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο έχει επιταχυνθεί και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπλήρωσε την υστέρηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού.

Οι ενδείξεις από το μέτωπο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι σε κάθε περίπτωση θετικές, ωστόσο, όμως, αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού. Η πιστή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαθρωτικών παρεμβάσεων και πολιτικών θα θέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Τέλος, ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει το δημοσίευμα περί φερομένης απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ομάδες «Ράμπο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη να ολοκληρώσει μέσα στον Αύγουστο τη συγκρότηση ειδικών ομάδων.

Η νέα δομή του ΣΔΟΕ θα επικεντρωθεί στις ακόλουθες δράσεις:

– Στη φοροδιαφυγή των επωνύμων που διαθέτουν offshore εταιρίες επικεντρώνεται η ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ. Τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι 3.800 πολίτες διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία είναι καταχωρισμένη σε offshore εταιρίες, ενώ έχουν εντοπισθεί σκάφη μεγάλης αξίας σε περίπου 3.000 υπεράκτιες εταιρίες.

– Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Σε εξέλιξη είναι ένα «νέο κύμα» για οφειλέτες με καταστήματα σε Κολωνάκι, Σύνταγμα και Μοναστηράκι. Απειλή πλειστηριασμού για όσους δεν ρυθμίσουν ή δεν εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

– Ιδρύονται επιχειρησιακά κέντρα ΣΔΟΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποκλειστική αρμοδιότητα την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

– Άνδρες του ΣΔΟΕ θα χτυπούν από το τέλος Αυγούστου την πόρτα πολιτών που κατέχουν μεγάλη ακίνητη και ακίνητη περιουσία και δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Στόχος η βεβαίωση παραβάσεων και η είσπραξη προστίμων «εδώ και τώρα».

– Τα 10 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα έσοδα του Δημοσίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες από εύπορους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι είχαν «βαφτίσει» τα σκάφη τους επαγγελματικά ή αθλητικά για την αποφυγή της φορολογίας.

Προχωρούν τώρα σε δήλωση της πραγματικής τους χρήσης καταβάλλοντας τα αναλογούντα ποσά φόρου για να αποφύγουν υψηλά πρόστιμα και να νομιμοποιήσουν τη χρήση τους.

Ως το τέλος του έτους ζητούνται επειγόντως έσοδα 26,4 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου για αύξηση εσόδων κατά 13,7% το 2010 σε σύγκριση με το 2009. Είναι ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί καθώς βαθαίνει η ύφεση στην πραγματική οικονομία και τα λουκέτα στην αγορά πολλαπλασιάζονται.

Δέσμευση καταθέσεων

Στη δέσμευση καταθέσεων 15 γιατρών του ΕΣΥ που εμπλέκονται στην υπόθεση της εταιρείας ορθοπαιδικού υλικού Depuy Ηellas προχώρησε η Δικαιοσύνη έπειτα από ελέγχους του ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών της οποίας προΐσταται ο Ε. Καραμάνος.

Για τους εν λόγω γιατρούς βρέθηκαν αποκλίσεις-σοκ ανάμεσα στα εισοδήματα που δήλωναν και στα κεφάλαια που αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αναλογία φθάνει το 1 προς 10. Υπάρχουν δηλαδή γιατροί οι οποίοι δήλωσαν σε διάστημα 10 ετών συνολικά εισοδήματα 1 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν να έχουν καταθέσεις 10 εκατ. ευρώ!

Αν υπάρξει καταδίκη των γιατρών που υφίστανται τους ελέγχους, τα κεφάλαια που βρέθηκαν στους λογαριασμούς θα κατασχεθούν και θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου, εφόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρόκειται για «μαύρο χρήμα» αλλά για «βρώμικο χρήμα», δηλαδή προϊόν εγκλήματος.

.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου