ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εκπτώσεις δεν βοήθησαν στις πωλήσεις

οι-εκπτώσεις-δεν-βοήθησαν-στις-πωλήσε-484910

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι έμποροι την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά την τρέχουσα περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της αγοράς, η οικονομική κρίση και κατ’ επέκταση το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί, έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι διστακτικός στις αγορές του.

Έτσι, σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου έως 25%, όμως κάποιες άλλες παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης και η αγοραστική κίνηση έχει αυξηθεί.

Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις των εμπορικών επιμελητηρίων, η μεγαλύτερη πτώση του τζίρου καταγράφεται στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ηράκλειο, όπως επίσης και στην Πάτρα.

Οι εκπτώσεις δεν δίνουν «ανάσα» στην αγορά

Εντυπωσιακά χαρακτηρίζει τα ποσοστά των φετινών εκπτώσεων ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σημειώνοντας ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρουσιάζονται στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης.

Οι τελικές τιμές των φετινών εκπτώσεων είναι 7% χαμηλότερες από πέρσι, όμως, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η προσπάθεια μείωσης των τιμών ακυρώνεται από τον φορολογικό πληθωρισμό.

«Δυστυχώς, το 5,5% το απορροφά ο φορολογικός πληθωρισμός. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο δεν μας βοηθάει, παρά τις προσπάθειες που γίνονται», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κίνηση στην αγορά, είναι η αναμενόμενη και παρατηρείται μια μικρή βελτίωση σε σύγκριση με πέρσι. Όπως επεσήμανε, η κίνηση στην αγορά κυμαίνεται, σε μέσα επίπεδα, περίπου στο -10% έως -12% σε σύγκριση με το -14,5 της αντίστοιχης περσινής περιόδου, όπου ο κύκλος των εκπτώσεων έκλεισε τελικά στο -20%.

«Πτώση στο τζίρο έχει παρατηρηθεί στις μικρές, αλλά και στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό το διαπιστώνουμε και από τη μείωση του τζίρου των πολυκαταστημάτων, που κυμαίνεται στο επίπεδο του 14,8% κοντά στο 15%», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Στις πόλεις

Μείωση του τζίρου 15%-20% παρατηρείται στην αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Νίκου Γιαννέτου, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων Αττικής, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου των Αθηνών και του ΕΒΕΑ.

Σε πτωτική τροχιά κινείται και η αγορά του Πειραιά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του Πειραιά, Γιώργος Ζησιμάτος, ανέφερε ότι παρατηρείται πτώση του τζίρου σε ένδυση-υπόδηση, η οποία περνάει το 20%, ενώ στα άλλα προϊόντα σημειώνεται κάμψη, που φτάνει το 10%.

Μείωση στην αγοραστική κίνηση της τάξης του 15%-25% παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Χατζαρίδης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και Α΄ αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Καλύτερα από πέρυσι κινείται μέχρι στιγμής η αγορά της Πάτρας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο Γιώργος Ρώρος, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας, ανέφερε ότι παρατηρείται μια μικρή ανοδική τάση στα έσοδα επί του τζίρου της τάξης του 5% με 8%.

Αισθητή βελτίωση παρουσιάζει η αγορά της Κρήτης και ειδικότερα του Ηρακλείου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κουμαντάκης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου, καλύτερη από την περσινή αναδεικνύεται η φετινή εκπτωτική περίοδος από πλευράς τζίρου και κατανάλωσης σε ποσοστό περίπου 10% με 15%.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου