ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ελλείμματος αλλά και ύφεση…

μείωση-ελλείμματος-αλλά-και-ύφεση-851206

Μπορεί τα στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος να παρουσιάζονται ως θετική εξέλιξη, στην πραγματικότητα όμως όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμη σε τροχιά ύφεσης, με αποτέλεσμα η πορεία των εσόδων να μην κινείται μέσα στους στόχους που είχαν τεθεί και το έλλειμμα να μειώνεται κυρίως λόγω της συμβολής του σκέλους των δαπανών.

Τα στοιχεία που αφορούν στην πραγματική οικονομία, δεν είναι ικανοποιητικά. Η βιομηχανική παραγωγή παρουσιάζει πτώση, με έμφαση σε τομείς που παραδοσιακά απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Η οικοδομή παραμένει ακόμη σε πτωτική πορεία, ενώ η ανεργία αποτελεί το κυρίαρχο κοινωνικό πρόβλημα.

Το έλλειμμα

Μείωση 32,6% στα 14,474 δισ. ευρώ σημείωσε το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των δανειακών αναγκών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζας της Ελλάδος την Δευτέρα.

Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 26.779 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 27.890 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν σε 37.891 εκατ. ευρώ από 42.714 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τον Ιούλιο όμως, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υποχώρησαν 7%, σε ετήσια βάση, στα 4,69 δις ευρώ με τις δαπάνες να σημειώνουν αύξηση κατά 8,5% στα 7,74 δις ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο οδήγησε σε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ταμειακού ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο επτάμηνο του έτους (το πρώτο εξάμηνο η μείωση ήταν στο 41,%).

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 40% του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 8,1% του ΑΕΠ από 13,6% του ΑΕΠ το 2009. Συνολικά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 26.779 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 27.890 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο σε 37.891 εκατ. ευρώ από 42.714 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (χωρίς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) διαμορφώθηκε στα 5,23 δισ. ευρώ από 12,34 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2009.

Αντιπαράθεση

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Π. Παναγιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία δήλωσε: «Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αναχώρηση από την Αθήνα της Τρόικας, τα καινούρια στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος δείχνουν βουτιά στα έσοδα και κατεδαφίζουν έτσι, τους εύκολους πανηγυρισμούς του ΠΑΣΟΚ».

«Όλοι βλέπουν, πλέον, εκτός από την κυβέρνηση, ότι η οικονομία έχει στεγνώσει και δεν μπορεί να προσφέρει άλλους πόρους για την εξυπηρέτηση του ελλείμματος, αν δεν ληφθούν, αμέσως, σοβαρά μέτρα για την ανάπτυξη» κατέληξε ο βουλευτής.

Σκληρή απάντηση στην επίθεση που είχε εξαπολύσει στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή τη μείωση των δημοσίων εσόδων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Η ΝΔ εκτός από καταστροφική για τον τόπο, αποδεικνύεται και μικρόψυχη. Προσδοκά μάταια σε αποτυχία της οικονομικής μας ανάταξης επενδύοντας και πάλι στην προσφιλή της κατάσταση: Στο χάος. Όπως όταν ήταν κυβέρνηση», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

Κατέληξε δε: «Δυστυχώς γι’ αυτήν κι ευτυχώς για τη χώρα, οι πολίτες μαζί με την κυβέρνησή μας, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και επενδύουν στο μέλλον».

«Πλήρη και παταγώδη αποτυχία» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Ζούμε την πλήρη και παταγώδη αποτυχία των κατεδαφιστικών μέτρων κυβέρνησης-τρόικας, τα οποία οδηγούν την οικονομία σε μεγάλη και μακρόχρονη ύφεση και “παραδόξως” τους προβλεφθέντες δημοσιονομικούς στόχους σε πλήρη εκτροχιασμό» επεσήμανε ο Π. Λαφαζάνης.

«Είναι αδιανόητο να ”χαρίζονται” στις τράπεζες αμύθητα ποσά έως 78 δις ευρώ και την ίδια ώρα κυβέρνηση και τρόικα να προβάλλουν ως ”μπαμπούλα” τη δημοσιονομική καταβαράθρωση» δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η οικοδομή

Μείωση 12,4% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Μάιο, σε ετήσια βάση, βάσει του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. είπε ότι τον Μάιο εκδόθηκαν σε όλη τη χώρα 4.134 άδειες που αντιστοιχούν σε επιφάνεια 776,8 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, έναντι 4,721 αδειών που αντιστοιχούσαν σε επιφάνεια 1.004

χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας ανήλθε σε 4.114 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 765,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 2.781,1 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση 11,8% στον αριθμό των αδειών, 21,3% στην επιφάνεια και 19,9% στον όγκο.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, βάσει του αριθμού των αδειών, μειώθηκε 7,5% σε ετήσια βάση. Η επιφάνεια μειώθηκε κατά 17,1% και ο όγκος κατά 23,2%.

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε μείωση 7,2% στον αριθμό των αδειών, 16,3% στην επιφάνεια και 22,4% στον όγκο.

Η βιομηχανία

Μείωση της τάξεως του 4,5% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Τους τρεις προηγούμενους μήνες η μείωση του βιομηχανικού προϊόντος ήταν 4,9%, 5,1% και 3,7% αντίστοιχα.

Τον Ιούνιο, στη μεταποίηση, η παραγωγή υποχώρησε κατά 3% έναντι πτώσης 4,4%, 3,9% και 1% αντίστοιχα, τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η βιομηχανία αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ, ενώ η μεταποίηση σε λίγο πάνω από το 11%.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου