ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το Σεπτέμβριο οι δύσκολες αποφάσεις

από-το-σεπτέμβριο-οι-δύσκολες-αποφάσε-484103

Το μνημόνιο και οι «αστερίσκοι» που άφησε πίσω του το κλιμάκιο της τρόικας για να μελετήσει και να αποφασίσει το κάθε υπουργείο με «συντονιστή» το Οικονομικών, παραπέμπει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις «μεγάλες αποφάσεις» – όπως χαρακτήρισε τις διαρθρωτικές αλλαγές (συμπεριλαμβανομένου του φακέλου για τη ΔΕΗ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
Η τρόικα και καθησύχασε και «αφύπνισε» την κυβέρνηση για τους εξίσου κρίσιμους μήνες του 2010, διάστημα που ετοιμάζεται να διαχειριστεί μαζί με τις «παροτρύνσεις» της τρόικας και τις προβλεπόμενες αντιδράσεις από τον συνδικαλιστικό χώρο.
Η φράση δε που αποδίδεται σε κορυφαίο υπουργό ότι «οι νοοτροπίες αυτές έχουν τελειώσει» και οδηγεί σε συμπεράσματα για την αντιμετώπιση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από το Μέγαρο Μαξίμου, προκάλεσε χθες γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου.
Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «είναι ακατανόητο να ανάβουμε φωτιές», αλλά προσέθεταν ότι «η αποφασιστικότητα είναι δεδομένη, όπως και η επιλογή του διαλόγου για τις αναγκαίες αλλαγές».
Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής ανέλαβε να στείλει… SMS «εξηγώντας» ότι ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε να… φρενάρει συνδικαλιστές. «Αποφασιστικότητα και διάλογος», επαναλάμβανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μην κρύβοντας την ενόχληση του πρωθυπουργού για την πρόκληση «επεισοδίου» λόγω φραστικών υπερβολών που ακούστηκαν μετά τη σύσκεψη υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο και με τη συμμετοχή του κ. Χάρη Παμπούκη (και άλλων) για τις συγχωνεύσεις Οργανισμών.
 
Κίνδυνοι από ΔΕΚΟ
Παρά την καλή αρχή, υπάρχουν κίνδυνοι, από τα οικονομικά των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομείων και ταμείων, αλλά και πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν, κυρίως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και εάν αυτό απαιτήσει συγκρούσεις της κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα. Οι ξένοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν πως δεν ζητούνται πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση, καθώς εάν γίνουν όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους στόχους. Διατήρησαν όμως ανοικτά τα ενδεχόμενα απολύσεων στις ΔΕΚΟ, καθώς και της περικοπής 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ζήτησαν να κατανεμηθεί δίκαια το κόστος της εξυγίανσης με την πάταξη της φοροδιαφυγής σε υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού στον ΟΣΕ και στις δημόσιες επιχειρήσεις γενικότερα, οι εκπρόσωποι της τρόικας κράτησαν μεν προσεκτικές αποστάσεις, διατηρώντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Υπάρχουν σχέδια ιδιωτικοποίησης σε ΔΕΚΟ… Τα συζητήσαμε με τις ελληνικές αρχές… Συζητήσαμε όλες τις λύσεις για να επιτευχθούν οι στόχοι», δήλωσε ο κ. Thomsen. Στο θέμα επανήλθε ο κ. S. Deroose, εκπρόσωπος της Κομισιόν που αναφερόμενος στον ΟΣΕ, τόνισε πως κάθε χρόνο προστίθεται χρέος 1 δισ. ευρώ στις πλάτες των φορολογούμενων σημειώνοντας το πώς θα γίνει η εξυγίανση είναι μεν θέμα της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες όπως η απασχόληση, οι γραμμές, τα τιμολόγια κ.ά.
Όσον αφορά στο 13ο και 14ο μισθό, αν και ο κ.Thomsen δήλωσε πως «δεν υπάρχουν άλλα μέτρα», ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Masuch, υπογράμμισε πως στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. «Εάν υλοποιηθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν θα χρειαστούν σημαντικές περικοπές», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο. Θετική πάντως εμφανίστηκε η τρόικα στη νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει πάγωμα μισθών για φέτος και μικρές αυξήσεις την επόμενη διετία.
 
Επιστροφή στις αγορές
Αναγνωρίζοντας μεν πως το μνημόνιο προβλέπει τριετές πάγωμα μισθών, χαρακτήρισε περιορισμένες τις αυξήσεις και τάχθηκε υπέρ της αυτοσυγκράτησης στις αυξήσεις των μισθών. Οι ξένοι αξιωματούχοι κάλεσαν την κυβέρνηση να μην «κουραστεί» με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ υποστήριξαν πως το πρόγραμμα θα έπρεπε να είχε διακομματική στήριξη. Καλωσόρισαν δε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κάνοντας λόγο για «ιστορική και μεγαλόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα».
 
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011, με την έκδοση ομολόγου είναι εφικτή εκτιμά η τρόικα που προειδοποιεί πως η Ελλάδα έχει σημειώσει ουσιαστική δημοσιονομική πρόοδο, αλλά πρέπει να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.
«Είναι σχετικά ενθαρρυντικό ότι η διάθεση της αγοράς αρχίζει να βελτιώνεται» εκτίμησε χθες ο κ.Thomsen χαρακτηρίζοντας πιθανή την έκδοση ομολόγου μέσα στο 2011. Όπως επεσήμανε η Ελλάδα έχει ήδη εκδώσει έντοκα γραμμάτια και η αγορά είναι ήδη ανοικτή αλλά πρέπει να επιδείξει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις πριν προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας.

«Διάψευση των σεναρίων»

Για κατηγορηματική διάψευση όσων μιλούσαν για το ενδεχόμενο νέων επώδυνων μέτρων, ακόμη και μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού νόμου και για δήθεν πιέσεις από την πλευρά της τρόικα, κάνει λόγο με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας.

 
Όπως αναφέρει σχετικά «οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ., της Ε.Κ.Τ., και της Ε.Ε. στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν για «ιστορική και μακρόπνοη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα» και αυτή είναι η πραγματικότητα».
Μάλιστα, «η καλλιέργεια, λοιπόν, κλίματος ανησυχίας και η κινδυνολογία που μόνο αρνητικές υπηρεσίες προσφέρουν, καθιστούν αμήχανους όσους επιμένουν σε αυτή την τακτική», καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου