ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρήγγειλαν πώληση της ΔΕΗ φεύγοντας

παρήγγειλαν-πώληση-της-δεη-φεύγοντας-483543

Μία τελευταία συνάντηση είχαν το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και της εκταμίευσης στις 13 Σεπτεμβρίου της δεύτερης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα χρειαστεί να συνυπογράψει το πόρισμα της τρόικας, καθώς δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο, αλλά για επικαιροποίηση και εξειδίκευση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου, μια δέσμευση αφορούσε την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και τώρα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί «ποια επαγγέλματα είναι αυτά» και «πώς θα ανοίξουν» (η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην απελευθέρωση του συνόλου των επαγγελμάτων αυτών με νομοσχέδιο – «σκούπα» έως το τέλος του έτους).

Επίσης, καθώς ψηφίστηκε ο νόμος για τον «Καλλικράτη», πρέπει να εξειδικευθεί το πώς θα εφαρμοστεί, όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ουσιαστικά στο σύνολο του κρατικού τομέα, καθώς, και το ποιες αποκρατικοποιήσεις (όπως ο τραπεζικός τομέας) και το πώς θα υλοποιηθούν.

Από την πολύωρη σύσκεψη, τη Δευτέρα, στο υπουργείο Οικονομικών, της ηγεσίας του υπουργείου με τους αξιωματούχους της τρόικας, προκύπτει ότι η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου κρίνεται θετική και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θεωρείται δεδομένη.

Συστάσεις για ΔΕΗ

Στην έκθεση προόδου, όμως, που συνέταξε η τρόικα, παραμένουν οι συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ) και ζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο της γενικής σύστασης, που είχε διατυπωθεί το Μάιο.

Παράλληλα, οι ελεγκτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον έλεγχο των ΔΕΚΟ και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), καθώς η εγγραφή στον προϋπολογισμό των δανείων που έχουν λάβει με εγγύηση του Δημοσίου, αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά περίπου 5,5% του ΑΕΠ.

Για το συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση προχωρά στην τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στο σύνολο των νοσοκομείων.

Τα μέλη της τρόικας εκτιμούν, επίσης, ότι πρέπει να επιταχυνθεί η πορεία συγχώνευσης δημόσιων οργανισμών -ιδιαίτερα των ελλειμματικών- ενώ αντί για μετατάξεις να υπάρξουν απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού, ή έστω να αντισταθμιστεί το κόστος της διατήρησης του προσωπικού από άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν αυτό καταδειχθεί από την αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας, ή εάν συνεχίζει να «καρκινοβατεί» η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην αύξηση του πληθωρισμού, με την τρόικα να διατυπώνει την άποψη ότι απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, ακόμη και με κινήσεις στους τομείς των αδειών πώλησης στις λαϊκές αγορές και του χονδρεμπορίου τροφίμων και

συσκευασμένων προϊόντων.

Προβληματισμός διατυπώνεται, τέλος, και για την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων, με την τρόικα, πάντως, να δέχεται τις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών για ανάκαμψη το β΄εξάμηνο με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (όπως η αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου, η εντατικοποίηση διασταυρώσεων και ελέγχων) και να συστήνει τη συγκεκριμενοποίηση των φορολογικών ελέγχων ανά κατηγορία επαγγελματιών.

 

Ικανοποίηση από Γιούνγκερ

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των προσπαθειών της Ελλάδας αναφορικά με την τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Μια ικανοποίηση που φαίνεται πως συμμερίζονται τόσο οι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και οι πλέον «αυστηροί κριτές», δηλαδή οι αγορές.

Ο Γιούνγκερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ευθέως «πολύ ικανοποιημένος για τα όσα έχει επιτύχει μέχρι τώρα η Ελλάδα» μη διστάζοντας μάλιστα να κάνει λόγο για επιτεύγματα «πέρα από τις προσδοκίες των Ευρωπαίων» …

Πάντως δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τόσο ο ίδιος, με το θεσμικό του ρόλο ως προέδρου του Eurogroup, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο σύνολό τους, περιμένουν ακόμα περισσότερα από την ελληνική κυβέρνηση, εμμένοντας μάλιστα στον τομέα των «δομικών αλλαγών», αλλά προς ώρας … καλά τα πάμε!

Η … επιτυχία της ελληνικής οικονομίας να περάσει τα … «τεστ» των ελεγκτών της Τρόικας έγινε πρώτο θέμα και στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, με φωτογραφίες του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου όπως και σε αρκετές ηλεκτρονικές εκδόσεις ευρωπαϊκών ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα φιλοξενούν εγκωμιαστικά σχόλια για την Ελλάδα και από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Φαίνεται πως λίγοι περίμεναν τέτοια επιτυχία. Και η έκπληξη τους είναι τέτοια ώστε ακόμα και ένας από τους οίκους αξιολόγησης που είχαν βάλει στο στόχαστρο την ελληνική οικονομία τους περασμένους μήνες, η Morgan Stanley, να δηλώνει τώρα «εντυπωσιασμένη από την πρόοδο στο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό μέτωπο» και στην τελευταία έκθεσή της να προχωρά στην πρόβλεψη πως η χώρα μας δεν αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους!

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου