ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταρρυθμίσεις από το Σεπτέμβριο

μεταρρυθμίσεις-από-το-σεπτέμβριο-492252

Η πρώτη εβδομάδα ελέγχων από την τρόικα ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε συμφωνία με την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ετσι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα, που θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβάσουν στα ύψη το… θερμόμετρο των κοινωνικών αντιπαραθέσεων.

Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, πλήρης αναδιάρθρωση συγκοινωνιακών φορέων, κατάρτιση νέου ενιαίου μισθολογίου, άνοιγμα αγορών, κυρίως της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, εξορθολογισμός δαπανών νοσοκομείων βρίσκονται στην κορυφή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα περιλαμβάνονται στο… νέο μνημόνιο το οποίο θα συνυπογραφεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας από την κυβέρνηση και την τρόικα.

Ολα τα ζητήματα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου συζητήθηκαν, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα νέο «μίνι Μνημόνιο» που θα υπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα -κατά το πρότυπο του αρχικού Μνημονίου- ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.

Το νέο αυτό μίνι Μνημόνιο, ναι μεν δεν ζητά πρόσθετα μέτρα, αλλά συγκεκριμενοποιεί ορισμένες γενικές δεσμεύσεις του αρχικού με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ θέτει και νέα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μέτρων.

Δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση ως προς το πώς πρέπει να κινηθεί για να εισπράξει η χώρα την τρίτη δόση του δανείου, 9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί η χορήγηση της 2ης δόσης, επίσης 9 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένη.

Πλήρης εικόνα

Οι ελεγκτές, μετά την ολοκλήρωση των επαφών τους με υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και την Τράπεζα της Ελλάδος, σχημάτισαν πλήρη εικόνα για την πορεία των οικονομικών τους και τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα περιληφθούν στην έκθεση προόδου που θα καταρτιστεί από κοινού με το υπουργείο και θα αποτελέσει το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο.

Σε αυτό θα καταγραφούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του χρόνου. Μάλιστα το ζήτημα της εισόδου ορκωτών λογιστών σε όλα τα νοσοκομεία πιθανότατα θα προκαλέσει και πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, όμως το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην απόφασή του.

Η κόντρα δεν αποκλείεται να λάβει διαστάσεις, καθώς, όπως επιτάσσει το μνημόνιο, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2010 θα πρέπει «να διασφαλιστεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει περισσότερη δημοσιονομική και λειτουργική επίβλεψη των δαπανών υγείας». Οπως γίνεται αντιληπτό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των δαπανών υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά:

1. Ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις. Κατά την τρόικα ο καλύτερος τρόπος είναι με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κάτι με το οποίο η κυβέρνηση δεν συμφωνεί.

2. Βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φορολογικών εσόδων. Ζητείται η σύσταση έξι ομάδων έργου.

3. Πλήρη αναλογιστική μελέτη για τα επικουρικά ταμεία, ώστε να εξεταστεί εάν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων σε σχέση με το Ασφαλιστικό.

4. Επίσπευση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

5. Μέτρα για την παρακολούθηση των οικονομικών σε νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, καθώς οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο για το δανεισμό τους περικλείουν ισχυρό κίνδυνο καταπτώσεων και οι σχετικές δαπάνες θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 5% του ΑΕΠ.

6. Αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, για να στηριχθεί η ανάπτυξη.

7. Μέτρα για τη βελτίωση του πληθωρισμού, που αποτελεί πηγή ανησυχίας, καθώς δείχνει ότι ο ανταγωνισμός είναι ανεπαρκής.

8. Να βρεθεί λύση για την ΑΤΕ και να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των τραπεζών.

9. Να προωθηθεί ο νόμος για τον ΟΣΕ. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για ψήφισή του το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έχει ζητήσει απολύσεις προσωπικού.

10. Καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.

Απελευθέρωση πόρων

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, πέρα από τις αιτιάσεις της τρόικας, η κυβέρνηση επιζητεί την επίσπευσή τους με στόχο την απελευθέρωση αναπτυξιακών πόρων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με την τρόικα και όταν εκπρόσωπος της Κομισιόν πρότεινε να καταλήξουν για συγκεκριμένο θέμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, αρμόδιος υπουργός εξέπληξε τους εμπειρογνώμονες της τρόικας λέγοντας:

«Οχι, πρέπει να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις μέχρι τις 6 Αυγούστου. Δεν πρέπει να χάσουμε το momentum που έχει δημιουργηθεί».

Ετσι, μετά το δημοσιονομικό σοκ του Μαΐου με την υλοποίηση των σκληρών μέτρων του μνημονίου (περικοπές επιδομάτων και δώρων, αύξηση εμμέσων φόρων), προωθούνται τώρα ανατροπές στην αγορά που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Κι αυτό γιατί θα αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και άλλους επαγγελματίες, θα προκύψουν χιλιάδες μετατάξεις στις συγκοινωνίες, με την τρόικα να προτείνει κατά πληροφορίες τη δραστική μείωση του προσωπικού ακόμη και με απολύσεις και πιθανότατα δεν θα αποφευχθεί η κατάργηση μίας σειράς ειδικών επιδομάτων με το νέο μισθολόγιο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου