ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελική συνεργασία πριν το πόρισμα

τελική-συνεργασία-πριν-το-πόρισμα-492552

Η τελευταία συνάντηση του κλιμακίου των ελεγκτών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών.

Την επόμενη εβδομάδα, οι ελεγκτές θα συντάξουν την προκαταρκτική αναφορά με τα συμπεράσματά τους, την οποία θα αποστείλουν στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Θα ακολουθήσουν τα πορίσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από τις έως τώρα συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκύπτει ότι τα μέλη της τρόικας ζήτησαν:

Την άμεση εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, την πάταξη της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, την τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, την περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στις εξοπλιστικές δαπάνες, στις προμήθειες του Δημοσίου και στα μεγάλα έργα.

Απηύθυναν, επίσης, συστάσεις για την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα.

Από τους υπουργούς, με τους οποίους συναντήθηκαν, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν κατά γράμμα και ενδέχεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων να είναι ταχύτερη από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτερο παράγοντα του κυβερνητικού επιτελείου, «δεν πρέπει τώρα να χάσουμε το μομέντουμ των κρίσιμων αλλαγών και όταν τελειώσει η τριετία του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να είναι μία άλλη χώρα».

Για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μαζική απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών τούς επόμενους μήνες, καθώς θεωρείται ότι η αρχή με τους ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων ήταν επιτυχής.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς με ένα ενιαίο νομοσχέδιο πριν από το τέλος του έτους.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου