ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο προσκήνιο οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ

στο-προσκήνιο-οι-ελλειμματικές-δεκο-497605

Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, τα οποία θα είναι παρόμοια με το πρόγραμμα για τον ΟΣΕ, ίσως προχωρήσουν ακόμα και εντός του 2010, ενώ άμεσα αναμένεται να τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Το κλιμάκιο της τρόικας ξεκίνησε τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον κ. Παπακωνσταντίνου τέθηκαν, σύμφωνα με όσα είπε στέλεχος του υπουργείου, εκτός από την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο, με το «κέντρο βάρους» να βρίσκεται στις δαπάνες ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που

επιβαρύνουν επιπρόσθετα το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον υπουργό για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και έλαβαν τη διαβεβαίωση του ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμη και στην πλέον ακραία περίπτωση ύφεσης ή υπέρβασης των δαπανών στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο έχει ήδη ένα «μαξιλάρι» 4 δισ. ευρώ από τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενώ, ειδικά για τον περιορισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν ότι αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις ορισμένων φορέων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων.

Εκτιμάται ότι η ύφεση το 2010 θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 3,2%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεν υπάρχει μία αισθητή επίπτωση από την αύξηση των φόρων, αλλά παράλληλα απαιτείται μία εντονότερη προσπάθεια για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να απορροφάται μέρος αυτών των επιπτώσεων μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις επικείμενες αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στο μνημόνιο και κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών (για παράδειγμα επιτάχυνσης ορισμένων αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, κατά τον ίδιο τρόπο που συνέβη και με την επιτάχυνση στο χρονοδιάγραμμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό).

Το κλιμάκιο της τρόικας- το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 30 άτομα- θα έχει τις επόμενες ημέρες, και κυρίως την Τετάρτη, διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης (Υγείας, Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εργασίας), τον ΟΔΔΗΧ, τον ΣΕΒ, τη Νέα Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ δεν έχουν ακόμα απαντήσει τα άλλα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ).

Την επόμενη εβδομάδα θα καταρτίσουν ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση το οποίο θα εγκριθεί η εκταμίευση της β΄ δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αναθεώρηση του ΑΕΠ

Με ταχείς ρυθμούς ξεκινά η διαδικασία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με στόχο την ένταξη μέρους της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του φθινοπώρου ή το αργότερο ως το τέλος του έτους. Από την αναθεώρηση του ΑΕΠ αναμένεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Από την τελευταία αναπροσαρμογή των στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έχει παρέλθει τριετία, χρονικό διάστημα πέραν του οποίου είθισται να γίνεται αναθεώρηση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών. Έτσι, το έτος βάσης υπολογισμού του ΑΕΠ θα πρέπει να αλλάξει από το 2000 στο 2005.

Αυτή τη φορά η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) με στόχο να αποφευχθούν τα προβλήματα της προηγούμενης αναθεώρησης το 2006. Τότε το υπουργείο Οικονομικών είχε ισχυριστεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ έφθανε το 25,7%, αλλά η Εurostat ενέκρινε τελικά μόνο το 9,6%.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του φθινοπώρου ή το αργότερο ως το τέλος του έτους.

Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα νέα τεκμήρια και το «κίνημα» των αποδείξεων θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την ένταξη ενός τμήματος της παραοικονομίας στη νόμιμη οικονομία.

Οι τομείς από τους οποίους προσδοκάται μεγαλύτερο ΑΕΠ είναι το χονδρικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι κατασκευές και κυρίως οι υπηρεσίες.

Τις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά θα χειριστεί ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης, σε συνέχεια της συνεργασίας του με τη Εurostat για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών δεδομένων που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του ΑΕΠ εντός του 2010, το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει, ενώ το ίδιο θα συμβεί με το χρέος, προσφέροντας στήριξη στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Στον τομέα του προϋπολογισμού η επίπτωση της αναθεώρησης του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ, ήτοι αντιστοιχεί σε μείωση του ελλείμματος κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα στο υπουργείο Οικονομικών είναι συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα των αστερίσκων στην έκθεση της Εurostat (της 22ας Απριλίου), που ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 σε (14,1%) του ΑΕΠ και του χρέους σε (122,1%) του ΑΕΠ.

 

Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση χρέους, χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών, εκτιμά το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορένζο Μπίνι Σμάγκι.

Το στέλεχος της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα παραδείγματα του Μεξικού και της Βραζιλίας τα τελευταία 15 χρόνια, λέγοντας ότι είναι δυνατόν οι χώρες να αναδιαρθρώνουν τις οικονομίες τους μετά τη λήψη βοήθειας και στη συνέχεια να αποπληρώνουν τα χρέη τους.

«Μπορεί η Ελλάδα να κάνει το ίδιο; Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι η απάντηση είναι ναι», σημείωσε, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurt Allgemeine Zeitung.

«Η Ελλάδα σκοπεύει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας βοήθειας», συμπλήρωσε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου