ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως και τρία χρόνια αναμονή για 150.000 συνταξιούχους

έως-και-τρία-χρόνια-αναμονή-για-150-000-συντα-534861

Έως και τρία χρόνια είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους.

Όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ, σήμερα εκκρεμούν 95.000 παλιές συντάξεις (οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου).

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης αγγίζει και τα τρία χρόνια, με την κατάσταση να είναι απελπιστική σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, όπου υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης.

Σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φτάνει και τα δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δύο Ταμεία) αγγίζει και τα τρία χρόνια!

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας ψήφισε προ μηνων διάταξη για την αποπληρωμή των 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017 και μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, διαφορετικά, τα κονδύλια χάνονται και θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, περίπου δέκα μήνες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη λόγω της λανθασμένης διαχείρισης του υπουργείου Εργασίας του ζητήματος του δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, τον οποίο τελικά δεν μπόρεσε να καταρτίσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου