ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «μικροσκόπιο» ΔΕΚΟ και Νοσοκομεία

στο-μικροσκόπιο-δεκο-και-νοσοκομεί-497184

Η τρόικα είναι και πάλι εδώ. Οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφθασαν χθες στην Αθήνα και από τη Δευτέρα 26 του μήνα ξεκινούν 15νθήμερο «τεστ» ελληνικής οικονομίας έως τις 6 Αυγούστου. Το ενδιαφέρον τους θα επικεντρωθεί:
  • Στις προβληματικές ΔΕΚΟ που «γεννούν» συνεχώς ελλείμματα και για τις οποίες πιστεύουν ότι έχουν υπεράριθμο προσωπικό.
  • Στα χρέη των νοσοκομείων, στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και στις «γκρίζες ζώνες» των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλωστε, κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
  • Στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων και στην προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2011 με βάση τα μέτρα που έχουν περιληφθεί και κοστολογηθεί στο Μνημόνιο.
  • Στις επερχόμενες ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά και την ολοκλήρωση των stress tests.
Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και των επαφών με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα συνταχθεί η πρώτη επίσημη έκθεση προόδου για την Ελλάδα. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης εντός του Σεπτεμβρίου, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως η δόση είναι εξασφαλισμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η 15νθήμερη εξεταστική περίοδος θα είναι… εύκολη υπόθεση. Και αυτό γιατί από τις προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας είχε ζητηθεί μετ’ επιτάσεως το «ξεκαθάρισμα» των προβληματικών φορέων του Δημοσίου και παράλληλα είχε γίνει σαφής αναφορά στην αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης των εσόδων, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η τρόικα θα εστιάσει την προσοχή της στα ακόλουθα θέματα:
  • Γενική κυβέρνηση – Ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Χθες εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για χρέη, υποχρεώσεις και δαπάνες μισθοδοσίας.
Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται σε μηνιαία βάση, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Η τρόικα δίνει μεγάλη βαρύτητα σε τυχόν μελλοντικές υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Φοβούνται μήπως μέχρι το τέλος του έτους βρεθούν νέοι… σκελετοί στα ντουλάπια των νοσοκομείων των ασφαλιστικών ταμείων και των δήμων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα 840 εκατ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 1,8 δισ. ευρώ. Επίσης, οι ελεγκτές θα λάβουν επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία για όλες τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ και θα ενημερωθούν για το νομοσχέδιο που αφορά την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.
Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει πως από τα συσσωρευμένα χρέη των ΔΕΚΟ θα επιβαρυνθούν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 0,8% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κατά 5% του ΑΕΠ. Μόνο από τα χρέη του ΟΣΕ που αναλαμβάνει το Δημόσιο η επιβάρυνση προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Οι προωθούμενες αλλαγές στον ΟΣΕ θα αποτελέσουν «πιλότο» και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ στον κλάδο των συγκοινωνιών. Αλλωστε, θα πρέπει να προσμετρηθεί πως τα στελέχη του ΔΝΤ έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το υπεράριθμο προσωπικό των ΔΕΚΟ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου