ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγές του ΥΠΕΝ απαντούν στα περί «χρυσού εφάπαξ» του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ

πηγές-του-υπεν-απαντούν-στα-περί-χρυσ-539315

Διευκρινίσεις για το ζήτημα των αποδοχών και της αποζημίωσης τους διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα δίνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Σκρέκας ισχυρίστηκε σήμερα ότι ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας έκανε αύξηση στον εαυτό του και στη συνέχεια υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο «μπόνους» 100.000 ευρώ στο εφάπαξ του.

«Ο κ. Νίκας, ανεξάρτητα με τα καθήκοντά του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, διατήρησε την εργασιακή σχέση που είχε προηγουμένως με την εταιρία. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΕΣΦΑ (Π.Δ. 33/2017) και τα ισχύοντα στην κείμενη νομοθεσία, ο κ. Νίκας, από το διορισμό του ως διευθύνων σύμβουλος, κατείχε, ως το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΔΕΣΦΑ, την ανώτατη διευθυντική βαθμίδα της εταιρίας. Μισθολογικά είχε τις αποδοχές διευθυντή του ΔΕΣΦΑ, χωρίς καμία επιπλέον αμοιβή για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας» τονίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συμπληρώνουν: «Εκ του νόμου, μάλιστα, είχε υποχρέωση να συνταξιοδοτηθεί, πράγμα που έπραξε, εισπράττοντας το εφάπαξ που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη θέση του κλιμακίου του διευθυντή και με βάση την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του (31 έτη σε ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΔΕΣΦΑ)».

Αναλυτικότερα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, με τις αποφάσεις 22/11.04.2016 του ΕποπΕΝτικού Συμβουλίου, 297/12/04/2016 του Διοικητικού Συμβουλίου και 24/24.05.2016 του Εποπτικού Συμβουλίου διορίστηκε ο κ. Νίκας ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, με παράλληλη διατήρηση της σχέσης εργασίας του με τον ΔΕΣΦΑ, ενώ την 19η Σεπτεμβρίου 2016 με τις αποφάσεις 28/19.09.2016 του Εποπτικού Συμβουλίου και 297/2016 του Διοικητικού Συμβουλίου διορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος.

Το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ αποφάσισε στις 19/09/2016 και στις 11/11/2016 να διατηρηθεί η έννομη σχέση του κ. Νίκα στην υψηλότερη βαθμίδα καθηκόντων θέσεως της ΕΣΣΕ, δηλαδή, στη βαθμίδα διευθυντή Δραστηριοτήτων και στο κλιμάκιο βασικού μισθού διευθυντή.

«Ο διορισμός του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου δεν πρέπει να συγχέεται με το νόμιμο και κατοχυρωμένο δικαίωμα του κ. Νίκα να συνταξιοδοτηθεί, και μάλιστα ως εκ της ΕΣΣΕ όφειλε να υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης με την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, όπως νομίμως έπραξε» λένε οι ίδιες πηγές, και συμπληρώνουν: «Ουδεμία, λοιπόν, σχέση έχει η συνταξιοδότηση του εν λόγω εργαζομένου με την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που σχετίζεται μόνο με την εργασιακή σχέση που είχε αυτός με το ΔΕΣΦΑ και όχι με τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας».

Παράλληλα τονίζεται ότι σε ότι αφορά στις «τοποθετήσεις των διαθεσίμων του ΔΕΣΦΑ γίνονται με το βέλτιστο και ασφαλέστερο για την εταιρία τρόπο».

«Η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ είναι υποχρεωμένη έναντι των εργαζομένων της να διασφαλίζει με τον αποδοτικότερο τρόπο τα αποθεματικά της που αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι αυτών, τα οποία πάντα παραμένουν στην εταιρεία, δίχως να επηρεάζονται οι οικονομικές καταστάσεις αυτής και δίχως να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια των καταναλωτών» λένε οι ίδιες πηγές, που καταλήγουν λέγοντας ότι όλες οι κατηγορίες που εκτοξεύονται είναι αναληθείς.

Διάψευση και από τον Σταθάκη

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Νίκα.

Ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real FM, και κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Σκρέκα ότι ο κ. Νίκας έδωσε προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100.000 ευρώ για το εφάπαξ του, απάντησε:

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό. Ήταν διευθυντής της εταιρίας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Αυτό έγινε από το εποπτικό συμβούλιο, όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος».

Και συνέχισε: «Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας, όπως και απορώ γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών όπου έγιναν κάποια πράγματα που αντιδράσαμε όπως αντιδράσαμε».

(ethnos.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου