ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για το χρέος

το-μήνυμα-του-β-σόιμπλε-για-το-χρέος-540410

Σήμερα θα κριθεί, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, η παραμονή ή μη του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα.

Οπως είχε γράψει το «Εθνος», παρά τον «θόρυβο» που είχε προκληθεί από δημοσιεύματα περί «κολλήματος» της διαπραγμάτευσης, οι συζητήσεις σημείωσαν πρόοδο κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Υστερα από αυτό, οι συναντήσεις συνεχίζονται και σήμερα και αναμένεται να προσδιορίσουν τα… εισιτήρια επιστροφής των μελών του κλιμακίου.

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε χθες ότι έχει προκύψει συμφωνία στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου που θα εφαρμοστεί το 2019, καθώς και σε μια σειρά άλλων θεμάτων που ήταν προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά παραμένουν ανοιχτά θέματα, κυρίως λόγω απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οσον αφορά τα αναπτυξιακά μέτρα, αυτά δεν έχουν συμφωνηθεί, καθώς η πλευρά των θεσμών επιδιώκει αναπτυξιακά μέτρα σε επιχειρήσεις, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εξασφαλίσει κάποιες ελαφρύνσεις σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, ο μηχανισμός είναι πάνω-κάτω συμφωνημένος.

«Το κλίμα είναι καλύτερο τις τελευταίες μέρες απ’ ο,τι ήταν στην αρχή. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ακόμη ένα ελληνικό δράμα. Μπορεί να χάσουμε το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, ωστόσο για την τεχνική συμφωνία δεν χρειάζεται συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για να επικυρωθεί. Το δε γεγονός ότι συζητείται ταυτόχρονα η συμφωνία με το ΔΝΤ συντομεύει τη διαδικασία» είπε στο «Εθνος» η πηγή της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, για τη δεύτερη αξιολόγηση και το ελληνικό χρέος μίλησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στον γερμανικό Τύπο.

Οπως είπε, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι θέμα αυτήν τη στιγμή και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018 αν είναι απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, «εάν η Ελλάδα τηρήσει τη συμφωνία με το Eurogroup». Πρόσθεσε ακόμη ότι από την Ελλάδα εξαρτάται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου