ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ορίζονται σύμβουλοι αποτίμησης για ΑΤΕ και ΤΤ

ορίζονται-σύμβουλοι-αποτίμησης-για-α-492954

Σε περίπου μια εβδομάδα το Δημόσιο θα ορίσει 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα, ενώ, παράλληλα, προχωρά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Αυτά αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των Γ.Παπακωνσταντίνου, Λ.Κατσέλη, Τ.Μπιρμπίλη, Δ.Ρέππα και Π.Γερουλάνου.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τις συμμετοχές σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα υποβάλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τους συμβούλους και εισήγηση για μια πιθανή ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, με εναλλακτικά σενάρια.

Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα σενάρια αυτά θα αφορούν και την ενίσχυση της παρουσίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται να συσταθεί μια νέα Διυπουργική Επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, για την επίλυση θεσμικών θεμάτων.

Είπε, επίσης, ότι προωθείται μια μικρή αλλαγή στο νόμο που διέπει τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να είναι πλέον εφικτή η πρόσληψη από το Δημόσιο συμβούλων και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (όπως για παράδειγμα το φάσμα συχνοτήτων, για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης).

Τροπολογία

Τη δυνατότητα «αξιοποίησης» πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πέραν της προβλεπόμενης από την κείμενη νομοθεσία, δίνει στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «στην έννοια της "αξιοποίησης" υπάγεται κάθε είδους συναλλαγή, δικαιοπραξία και εν γένει ενέργεια ή πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της μεταβίβασης του περιουσιακού στοιχείου, μέσω της οποίας δύναται το Δημόσιο, κατά την κρίση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, να αποκομίσει οποιαδήποτε άμεση, ή έμμεση ωφέλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να αποφασίζει την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και να εισηγείται την ίδρυση ημεδαπών εταιρειών (είτε ως μόνος μέτοχος, είτε ως εταίρος, είτε από κοινού με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο), οι οποίες θα μπορούν να προβαίνουν στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου