ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανίσχυρες όλες οι ελληνικές τράπεζες

πανίσχυρες-όλες-οι-ελληνικές-τράπεζε-495084

Με επιτυχία πέρασαν οι πέντε ελληνικές τράπεζες -Εθνική, ΤΤ, Alpha, Πειραιώς, Eurobank- τη δοκιμασία των ευρωπαϊκών «stress tests». Η μόνη που αποδείχθηκε πως δεν πληροί όλα τα -ιδιαιτέρως αυστηρά- κριτήρια που εφαρμόστηκαν είναι η Αγροτική Τράπεζα.

Ως εκ τούτου, κατόπιν συμφωνίας και με την ΤτΕ, η ATEbank θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στους «μη επιτυχόντες» περιλαμβάνεται ακόμη η γερμανική Hypo και πέντε ισπανικές. Τα υπόλοιπα 84 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρασαν επιτυχώς τα τεστ αντοχής.
Παράλληλα οι δύο κυπριακές τράπεζες που συμμετείχαν στα ευρωπαϊκά stress test, η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular Bank πέρασαν με επιτυχία τα ακραία σενάρια στα οποία υποβλήθηκαν, όπως ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους.

Ειδικότερα, όπως δημοσιοποίησε η ATEbank, σύμφωνα με το πιο δυσμενές σενάριο και την εφαρμογή του σεναρίου δημοσιονομικής αναταραχής, ο δείκτης βασικών κεφαλαίων Tier 1 θα διαμορφωνόταν στο 4,36%. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ.

Για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται σε: ΤΤ 10,1%, Alpha 8,2%, Eurobank 8,17%, Eθνική Τράπεζα 7,4% και Τράπεζα Πειραιώς 6%.

«Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής: η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος χαιρετίζει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (CEBS) και τις εθνικές εποπτικές αρχές, σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ. Σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση της συνολικής ικανότητας του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσει τυχόν περαιτέρω σημαντικούς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς. Η άσκηση αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ.
Η άσκηση διενεργήθηκε ανά τράπεζα σε συνολικό δείγμα 91 τραπεζών της ΕΕ από 20 κράτη μέλη, που καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του τραπεζικού τομέα κάθε χώρας, σε ενοποιημένη βάση. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν δύο σενάρια για το 2010 και το 2011: (1) το βασικό, το οποίο συμβαδίζει με τις υπάρχουσες μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το 2010 και το 2011, και (2) το δυσμενές, το οποίο ενσωματώνει ακραίους κινδύνους, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον κίνδυνο χρέους χώρας και μια σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Το δυσμενές σενάριο έχει σχεδιαστεί ως ένα σενάριο ιδιαίτερα δυσμενών υποθέσεων (τύπου what-if), που είναι πολύ απίθανο να πραγματοποιηθούν.
Στην περίπτωση της Ελλάδος, το δυσμενές σενάριο υποθέτει μία εντονότερη ύφεση το 2010 και το 2011 από τις τρέχουσες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, καθώς και επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα τρέχοντα. Στην άσκηση συμμετείχαν οι 6 μεγαλύτεροι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, ΑΤΕbank και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (εξαιρουμένων των ξένων θυγατρικών).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου