ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάσμα για συντάξεις, αφορολόγητο, εργασιακά

χάσμα-για-συντάξεις-αφορολόγητο-εργα-543333

Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από το ..ιστορικό Eurogroup της 20 ης Φεβρουαρίου όπου η κυβέρνηση με διθυραμβικές ανακοινώσεις αλλά και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου έκανε λόγο για νέο μείγμα πολιτικής και για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα η κυβέρνηση έδινε την εικόνα ότι στο προσεχές μέλλον και με την κάθοδο των τεχνικών κλιμακίων θα κλείσει και η β’ αξιολόγηση. Αντ αυτού όμως κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων στο Χίλτον είναι σαν να μην έχει περάσει μία μέρα από την 19η Φεβρουαρίου αφού οι δανειστές ζητούν περικοπή 1,8 δις. ευρώ από τις συντάξεις και 1,8 δις. ευρώ από το αφορολόγητο, διαφωνούν με τα αντίμετρα της κυβέρνησης και παράλληλα εκφράζουν έντονες διαφωνίες για τα εργασιακά θέματα.

Το Μ. Μαξίμου για μία ακόμη φορά έχει…μετρήσει λανθασμένα το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και προσπαθεί να κλείσει άρον άρον την αξιολόγηση δίνοντας αφορολόγητο και προσπαθώντας να μεταθέσει την μείωση των συντάξεων το 2020 ενώ για αντίμετρα δεν γίνεται συζήτηση απ τους δανειστές. Αξίζει να θυμηθούμε το …διθυραμβικό no paper της κυβέρνησης αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου: «Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και τους Επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.Η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Η Ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος….»

Λίγες ώρες αργότερα επικράτησε σύγχυση σχετικά με το εάν επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία ή όχι αφού ο Κ. Χρυσόγονος έκανε λόγο για συναντίληψη Αθήνας και θεσμών και ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 21 Φεβρουαρίου. «Από τη χθεσινή συμφωνία προκύπτουν τα εξής:
Πρώτον: επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν.
Δεύτερον: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα, έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους. Η νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 1.1.2019, γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης.
Τρίτον: Δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης η απαίτηση για 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον μέτρα το 2019.
Τέταρτον: Διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Η συμφωνία του χθεσινού Eurogroup συνιστά το πλέον αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Αυτές τις 15 ημέρες στο Χίλτον όπου η διαπραγμάτευση έχει βρεθεί σε νέο αδιέξοδο καθώς δεν υπάρχει συμφωνία σε κανέναν τομέα των διαβουλεύσεων αφού:

  • Το ΔΝΤ αρνείται να αποδεχθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στους οποίος πόνταρε η ελληνική πλευρά, δε διαχωρίζουν τη θέση τους από το ΔΝΤ.
  • Η πλευρά του ΔΝΤ προβάλει επίμονα το επιχείρημα ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν πληρώνει φόρο καθώς καλύπτεται από το υψηλό αφορολόγητο. Ενώ διάσταση υπάρχει και ως ποιο είναι το πραγματικό ποσό που καλύπτει ο κρατικός προϋπολογισμός για τις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροι ζητούν εξοικονόμηση 1,8 δις. ευρώ από τις συντάξεις και 1,8 δις. ευρώ από το αφορολόγητο, δηλαδή 3,6 δις. ευρώ το 2019.
  • Στα τεχνικά κλιμάκια παραπέμθηκαν και τα «αντίμετρα»,τα οποία πρότεινε η κυβέρνηση και στα οποία υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από τους Θεσμούς.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου